El vi és un mirall de qui és al seu darrere» i per tant conté «plecs de la personalitat de l´autor», afirmen el sommelier gironí Josep Roca i la psicòloga barcelonina Imma Puig, que un dia van decidir unir les seves forces per acostar-se al món i a la filosofia de vida dels viticultors. Després d´un periple homèric que durant gairebé quatre anys els va portar a visitar una dotzena de singulars cellers de tot el món, en els que van conèixer i van conviure amb els homes i les dones que dediquen la seva vida a elaborar l´ancestral beguda, tots dos comparteixen ara aquesta experiència en el llibre Rere les vinyes (Rosa dels Vents), que defineixen com «un viatge a l´ànima dels vins».

El sommelier Josep Roca (una de les tres «potes» del restaurant El Celler de Can Roca de Girona amb els seus germans Joan i Jordi), i la psicòloga Imma Puig (experta en recursos humans i comportament de les persones i que ha treballat per al Barça) expliquen que la idea d´escriure aquest llibre (editat també en castellà per Debate amb el títol Tras las viñas) va sorgir arran d´una pregunta que li va fer ella a ell sobre si el vi s´assembla a la persona que el fa. «Em va respondre que sí, que moltíssim, que són iguals», revela Puig.

La resposta va obrir a Puig «molts més interrogants», i en demanar-li bibliografia sobre el tema, Josep Roca li va confessar que hi ha molts llibres sobre vins i gairebé res sobre les persones que fan vins. «Però en podem escriure un entre els dos», li va suggerir el sommelier, que des del principi va deixar clar els papers de cadascun: «Els vins els tastaré jo i tu tastes les persones». «Vam pensar -afegeix Roca- que entre tots dos podia sorgir alguna cosa que no només fos un llibre per a especialistes, sinó per a gent que és aficionada al vi, i que incidís en la importància del factor humà, dels pensaments filosòfics, dels costumismes», amb la finalitat de «comprendre millor les actituds, aquests passos que fan a la vida persones que es dediquen al món del vi».

Amb prop de 3.300 referències de vins al celler d´El Celler de Can Roca, el sommelier va fer una selecció de persones que «són totes molt autèntiques, fan els vins tots molt diferents entre ells i tots tenen el seu argument, el motiu de fer-ho així». «La idea -precisa Josep Roca- era fer un recorregut sobre les diferents realitats en el món del vi i així hi tenim des dels vins "Premium", sofisticats, dels 100 punts Parker que simbolitza a Califòrnia Bill Harlan, a l´homenatge a l´espiritualitat i a la mística de John Wurdeman a Geòrgia, que elabora el vi com fa 8.000 anys».

En la selecció de dotze cellers i vinaters de Josep Roca n´han entrat quatre de l´Estat espanyol (també n´hi ha de l´Argentina, França, Itàlia i Alemanya) que poden ser «com estendards» de la manera de fer de molts altres: Álvaro Palacios & Ricardo Pérez Palacios (Priorat, Bierzo i la Rioja), Raül Bobet (Talarn, Lleida), Sara Pérez (Piorat i Montsant) i María José López de Heredia (la Rioja), tots «amb discursos molt potents sobre filosofia i filosofia de vida». «El que m´ha cridat l´atenció és la passió que posen aquestes persones en la seva feina i com la viuen», ressalta Puig, que indica que «tots són diferents, però no sabries dir quin t´agrada més perquè, com els fills, cada un té les seves peculiaritats i les seves característiques».

A la pregunta de si, a més de cos, els vins tenen ànima, Josep Roca contesta amb un rotund «sí», i explica que en la seva elaboració «hi ha una part que és ciència i una altra part que és pensament, que és filosofia» i que es reflecteix en els vins. «I de vegades els vins poden ser simpàtics, poden ser honestos, exagerats, orgullosos, de vegades no escoltats i de vegades fins i tot callats», assegura el sommelier, mentre la psicòloga conclou: «El vi, pel fet d´estar elaborat per persones, no s´escapa a les vicissituds de la conducta humana».

Roca corrobora l´afirmació en constatar que de vegades ha notat «vins que venien diferents perquè hi va haver un canvi radical en la vida de la persona que el feia» i assevera, «encara que pugui semblar esotèric», que en el vi hi ha elements que van més enllà dels components tangibles i que «respiren ànima».

En el seu viatge, Roca i Puig han comprovat el respecte per la naturalesa de tots els viticultors i que «són persones que tenen missatges vinculats a la consciència ecològica», tot i que no tots elaboren vins naturals o biodinàmics. Roca considera que el sommelier també es defineix pels vins que selecciona i, a l´hora de posicionar-se, reconeix que «probablement jo seria algú molt més aferrat a aquesta part de consciència ecològica, però em sento tolerant i amb capacitat d´escoltar diferents missatges i ser transmissor d´aquesta gent».

Afirma que el 90 per cent dels clients del Celler de Can Roca es deixen aconsellar sobre el maridatge de vins i plats, mentre els que escullen per ells mateixos «van directament als vins que m´agrada poc que es venguin», reconeix Roca mentre riu. «De vegades em fa mal que una ampolla de les que en puc rebre tres a l´any se´n vagi sense haver tingut una connexió emocional amb qui beu aquest vi, perquè no es va prendre amb la concentració adequada, i de vegades hi ha vins que t´agrada gaudir-los amb gent amb els que hi hagi una sintonia. És especial, una cosa estranya, ho sé», admet Roca.