Fa cinc anys, en una entrevista publicada en aquest suplement Dominical del Diari de Girona, Anna Gisbert (Sant Feliu de Guíxols, 1970), cofundadora i gerent del Sunset Jazz Club de Girona, explicava que li faria «molta il·lusió» que hi anés a actuar el baixista Carles Benavent (un músic més que reconegut a tot el món, i que ha tocat amb Paco de Lucía, Chick Corea i Miles Davis, per citar tres noms). En aquell moment, el Sunset celebrava els deu anys del seu naixement; ara en celebra quinze i aquell desig d´Anna Gisbert és a punt de fer-se realitat: Carles Benavent actuarà a la sala de jazz gironina el proper dia 10 de desembre, en un dels concerts inclosos precisament en el programa preparat per commemorar aquest quinzè aniversari.

Aquesta perserverança ha caracteritzat els respon­sables del Sunset des del seu naixement, durant les Fires de Sant Narcís de Girona de l´any 2001, i ha permès que la sala hagi consolidat una programació regular de concerts i una àmplia varietat d´activitats relacionades amb el jazz. De fet, l´interès per la seva oferta l´evidencia el creixent nombre d´espectadors que rep, procedents de Girona ciutat i la resta de les comarques gironines, però també «d´altres indrets de Catalunya i del sud de França», apunta Gisbert. I és que, segons ella, «a les comarques gironines no hi ha cap sala com la nostra, ni al sud de França, i a Barcelona tampoc no n´hi ha tantes...». El motiu d´aquesta absència de sales similars es troba, segons la gerent del Sunset, en el fet que «costa molt mantenir-les, perquè no és un negoci rendible». En aquest sentit, apunta que «nosaltres tenim la sort del conveni que tenim amb l´Ajuntament, que ens permet anar tirant...».

Més de dos mil concerts

I això que el Sunset acostuma a omplir els seus concerts -n´ha fet més de dos mil en quinze anys, amb artistes com Mark Turner, Jeff Ballard, Ben Monder, Horacio Fumero, Perico Sambeat, Marc Miralta, Gorka Benítez i Dani Nel·lo, entre molts i molts altres-, gràcies a la fidelitat d´un públic ja consolidat i a l´esforç dels responsables de la sala per donar a conèixer allò que s´hi fa. Segons ells, «si bé abans de poder obrir va haver de superar nombroses dificultats administratives, ràpidament va esdevenir una sala de concerts de referència i amb molta activitat. Actualment manté una programació estable d´almenys quatre actuacions setmanals». Igualment, assenyalen que «amb el desig d´esdevenir també una casa per als músics i els estudiants de música, en els darrers anys el Sunset a més de sala de concerts ha ampliat els seus usos i s´hi han ofert classes magistrals, i s´ha cedit també com sala d´assaig i d´enregistrament. A més, col·labora regularment amb les principals escoles de música moderna, i com a novetat d´aquesta temporada s´hi faran audicions comentades a més de projeccions».

Si bé en els seus orígens la relació amb els respon­sables municipals no van ser del tot fluïdes, ara afirmen que «l´augment del nombre de les activitats en els darrers anys, i la consolidació de cicles com el Jazz a la Fresca, ha estat possible gràcies al conveni de col·laboració amb l´Ajuntament de Girona, que s´espera poder renovar per l´any vinent, i al suport de patrocinadors i mecenes privats». Les dificultats econòmiques no són les úniques que ha hagut d´afrontar el Sunset en aquests quinze anys: en tres ocasions el local ha patit inundacions, que han obligat a fer-hi obres importants i a renovar bona part del mobiliari i l´equipament. L´última va ser fa un parell d´anys, poc després del concert que hi van oferir plegats el pianista de jazz Ignasi Terraza i el guitarrista flamenc Josemi Carmona, que havia format part de Ketama.

A l´hora de fer balanç, però, els bons moments pesen més que els dolents i Anna Gisbert parla de la «satisfacció» per haver arribat al quinzè aniversari. «Quan vam començar no hi comptàvem. Han calgut molts esforços però el resultat és positiu, la resposta del públic sempre ha estat bona, cada cop som més coneguts i això fa més fàcil que segons quins músics vinguin a actuar...».

Ho demostra la programació que acaba d´estrenar per a aquesta temporada del quinzè aniversari, que aquests dies se centra en la cinquena edició de l´anomenat Jazz & Fires (la programació es pot consultar a www.sunsetjazz-club.com), que inclou dos concerts gratuïts, el 5 de novembre, per celebrar els quinze anys del local: Albert Bover hi oferirà a la tarda un recital a porta tancada, al qual s´hi podrà accedir per sorteig, i a la nit hi actuarà el grup de jazz manouche Scaramouche. Per l´aniversari també s´ha instalat una pantalla que projecta imatges dels darrers quinze anys i frases sobre el club de personalitats locals i del món cultural i musical.

La celebració dels quinze anys del Sunset continuarà durant la temporada -que s´allargarà fins el juny de 2017- amb concerts tan destacats com el ja esmentat de Carles Benavent (10 de desembre), el del trio del guitarrista nord-americà Jonathan Kreisberg (11 de novembre, amb el pianista David Kikoski), el de Jean Paul Bourelly (3 de desembre) i la presentació el 17 de desembre, amb dos pianos de cua a l´escenari, del disc que Albert Bover i Marco Mezquida hi van enregistrar en viu fa dues temporades.