El cap de Creus, el monestir de Sant Pere de Rodes al Port de la Selva, el castell de Gala i Dalí a Púbol, el Castell d´Empordà a la Bisbal, la cala de sa Riera de Begur, s´Alguer de Palamós, el bosc de Can Ginebreda de Porqueres, els jardins de Santa Clotilde de Lloret de Mar i el volcà Croscat de Santa Pau són les destinacions situades a les comarques gironines que apareixen en el llibre Catalunya. 50 racons emblemàtics, de Jordi Bastart, que acaba de publicar Cossetània Edicions.

És, com es pot deduir fàcilment del títol, un recorregut per alguns indrets especials per a l´autor del volum, que en signa els textos i les foto­grafies, i que d´entrada defuig les capitals i les grans ciutats: totes les seves propostes formen part de l´entorn natural de Catalunya o bé hi tenen una estreta relació. «En aquest llibre hem seleccionat cinquanta racons que mereixen ser visitats per diferents motius. Per què cinquanta? Doncs perquè aquest és el criteri de lacol·lecció. Segur que n´hi podrien haver més d´un centenar, o potser podrien ser altres indrets, però nosaltres hem escollit aquests buscant l´equilibri dins del territori i la varietat entre platja i muntanya, i entre patrimoni monumental i natural»

La proposta de «recorreguts emblemàtics» de Jordi Bastart va des de Montgarri i els Uelhs deth Joèu a la Vall d´Aran, fins a les Salines de la Trinitat del Poblenou del Delta, passant pel port d´Àger, el mirador del Gresolet a Saldes, Sant Miquel del Fai, la Torre Vallferosa de Torà, el Balneari de Cardó, Miravet i l´Ebre, el castell de Burriac a Cabrera de Mar, el monument a Pasifae de Vilanova i la Geltrú, el pont de Pedret, a Cercs, el pont del Petroli, a Badalona, o Sant Climent de Taïll, per citar-ne alguns exemples. I alerta que «resulta difícil escollir quins indrets es poden considerar com a racons més emblemàtics en un país tan variat com el nostre»

En el cas de les comarques gironines, Bastart tria localitzacions de la Costa Brava o que li són properes, i també de la Garrotxa. I n´explica els motius, en la introducció del volum, en la qual també fa la seva particular valoració de la Costa Brava com a «destinació mediterrània consolidada ja fa molt de temps. S´identifica per l´alternança d´extenses platges i petites cales amagades entre roques i envoltades de vegetació. És també el país de genis com Dalí i de poblets ben conservats com els de l´Empordà medieval».

De les nou «postals» de les comarques gironines que ha elegit Bastart per al seu llibre, n´hi ha vuit que són de la Costa Brava o d´indrets relativament propers. L´autor alerta que malgrat aquest tria, la proposta d´indrets que s´hi fa es podria «multiplicar per tres sense cap problema». I tot seguit comença a donar alguns detalls sobre aquests primers «racons emblemàtics» de les comarques gironines: «A l´Alt Empordà, el cap de Creus és un espai natural singular amb moltes diferències morfològiques respecte a altres parcs naturals que podem visitar. Sense anar massa lluny hi trobem Cadaqués, amb tota l´aurèola que l´envolta i que la converteix en una de les poblacions més atractives de la Costa Brava, i al seu costat Portlligat, on la casa-taller de Dalí ens ofereix tota una experiència vivencial.

Dominant tot aquest panorama rocallós, on s´amaguen pobles de blanques façanes, s´enlaira el monestir de Sant Pere de Rodes, una de les joies del romànic català, en aquest cas envoltada de llegendes i amb una vista excepcional sobre el Port de la Selva».

El recorregut continua pel Baix Empordà: «L´Empordanet de Josep Pla és un paisatge de camps de conreu ben alineats entre petits turons, on el protagonisme se l´emporta Castell d´Empordà, amb la seva gran fortalesa transformada actualment en un agradable hotel. No massa lluny, a Púbol, el castell Gala-Dalí amaga totes les excentricitats d´aquella genial parella. I si disposem d´un xic més de temps podem visitar Ullastret, Peratallada i Pals, exemples de localitats molt ben arranjades. A la costa, Begur, amb un centre històric força interessant, amaga algunes de les cales amb més encís de la Costa Brava; entre sa Riera, Aiguafreda, sa Tuna i Aiguablava, ens quedem amb la primera, sense desmerèixer les altres. Un altre indret que sempre ens ha seduït és la caleta de s´Alguer, un antic nucli de barraques de pescadors que ha arribat quasi intacte fins als nostres dies. I com que s´Alguer queda a prop de Palamós, resulta molt recomanable anar a veure com hi arriba la flota d´arrossegament cada tarda i com els pescadors descarreguen les captures realitzades hores abaans».

Més al sud, «els Jardins de Santa Clotilde, al costat de Lloret, són un altre dels indrets escollits. Ben ordenats i penjats del penya-segat, són un bon loc per passaejar-hi».

Ja a l´interior, «a prop de Banyoles, val la pena conèixer les excentricitats escultòriques de Xicu Cabanyes, escampades pel mig del bosc de Can Ginebreda, i de passada anar a fer un tomb per l´estany de Banyoles».

No s´acaba aquí, la introducció al periple que Jordi Bastart proposa per aquests «racons emblemàtics» de les comarques gironines: «A la comarca de la Garrotxa, el volcà Croscat representa una lliçó no només per als amants de la vulcanologia, sinó també per als que gaudeixen amb els paisatges ben arranjats».

Aquesta informació breu i resumida que Bastart ofereix en la introducció, com fa amb la resta d´indrets de Catalunya que ha seleccionat per al volum, es veu ampliada en les pàgiens posteriors amb tot de detalls sonbe cadascuna de les destinacions selecciosnades, informacions pràciques i fotografies que posen de relleu els elements més caractarísthics de cada zona o monument. Segons l´autor (escriptor i fotògraf, autor d´una vuitantena de guies de viatges), «Catalunya és un país d´experiències, amb una munió de racons que ens ajudaran a descobrir un territori diferent i únic».