L´addicció al sexe es defineix com una conducta compulsiva relacionada amb el sexe que escapa al control de la persona a pesar que pot causar-li problemes personals, familiars, laborals o d´un altre tipus. En aquest sentit, l´addicció al sexe és molt similar a altres formes de conducta compulsiva: una activitat normalment saludable és desenvolupada d´una manera excessiva que crea problemes.

L´addicció en general es caracteritza per la cerca repetida i compulsiva d´una substància o activitat malgrat les seves conseqüències desagradables a nivell físic, psicològic i/o social. En ocasions, l´addicció va acompanyada de dependència física d´una substància, com passa amb les drogues o l´alcohol, i una síndrome d´abstinència després de la privació d´aquesta substància. En altres casos, com l´addicció al sexe, no existeix una dependència física. La síndrome d´abstinència consisteix en una sèrie de símptomes que apareixen després de la privació abrupta de la substància o activitat addictiva, i es caracteritza per una sobreactivació de les funcions fisiològiques que aquesta substància o activitat solia inhibir o per una depressió de les funcions que eren estimulades. La tolerància és un altre aspecte relacionat: cada vegada són necessàries dosis més altes per produir els mateixos efectes.

Quan el desig sexual apareix, una cosa que succeeix amb freqüència en aquestes persones, es van obsessionant més i més amb la idea de realitzar l´acte sexual fins que el desig és massa intens i ho duen a terme. Després, solen tenir la sensació d´haver perdut el control, amb sentiments de culpa, vergonya, desesperació i confusió. Se senten penedits, impotents, sense atrevir-se a parlar amb ningú del problema que tenen. Aquest estat d´ansietat i culpa genera un malestar emocional que perpetua la conducta addictiva, com una manera d´escapar al dolor emocional i al buit que senten.

L´addicció al sexe pot prendre moltes formes, encara que es caracteritza per executar de manera compulsiva i sense control algunes de les següents conductes: Ús excessiu de pornografia; masturbació compulsiva; exhibicionisme; voyeurisme; fetitxisme; conductes sexuals d´alt risc; prostitució; sexe per telèfon o internet; múltiples trobades sexuals amb desconeguts.

- Fases de l´addicció al sexe:

- Preocupació: Apareixen fantasies sexuals continuades de manera obsessiva.

- Ritualització: Una activitat o situació sexual preferida es realitza de forma estereotipada i repetitiva.

- Compulsió: Realització de les activitats sexuals de manera compulsiva, malgrat les conseqüències negatives que pugui tenir.

- Desesperació: Culpa o vergonya sobre la seva incapacitat per controlar la seva conducta. Remordiments.

Els addictes al sexe procedeixen de totes les classes socials i nivells socioeconòmics. La majoria d´ells són homes (80%).

- Senyals d´avís: Hi ha diversos signes que poden indicar una possible addicció:

1. Comportament sexual fora de control.

2. Experimenten conseqüències molt negatives a causa del seu comportament sexual, però no són capaços de parar malgrat ser conscient d´elles.

3. Persegueixen de manera persistent conductes destructives o d´alt risc.

4. Volen parar o controlar el que fan i prendre mesures per limitar la seva conducta. Fan intents repetits per canviar el seu comportament, com canviar de casa o ciutat, casar-se,... Alguns decideixen no implicar-se en cap activitat sexual en absolut, la qual cosa acaba alimentant l´addicció, de manera que poden passar d´un extrem a un altre, d´excés a privació sexual.

5. Usen les fantasies sexuals com una manera d´afrontar les dificultats vitals o el malestar emocional. Solen invertir gran quantitat de temps amb fantasies i obsessionant-se amb el sexe i així mantenen un estat d´excitació sexual gairebé constant.

6. Necessiten cada vegada més activitat sexual per sentir el mateix. Tenen intensos canvis d´humor relacionats amb l´activitat sexual, que sovint es deuen a la vergonya i el remordiment que senten.

7. Dediquen molt temps (i cada vegada més) a planificar o realitzar actes sexuals o penedint-se i tractant de recuperar-se dels excessos sexuals (pèrdues de diners, mentides, problemes de parella, negligència amb els fills).

8. Descuiden activitats importants (laborals, socials, recreatives, familiars,...) per realitzar les conductes sexuals.

- Conseqüències negatives de l´addicció al sexe: El 70% té problemes greus en les seves relacions; el 40% ha perdut la seva parella; el 27% ha perdut oportunitats laborals; el 40% ha experimentat embarassos no desitjats; el 72% té idees de suïcidi; el 17% ha intentat suïcidar-se; el 68% ha estat exposat a malalties de transmissió sexual; el 58 % ha estat en situació de risc d´agressió sexual o violació.

- Causes: Moltes d´aquestes persones informen d´algun tipus d´abús durant la infància, principalment sexual, que els va portar a sentir-se traumatitzats. En les víctimes d´abús sexual és possible una preocupació excessiva pel sexe, és a dir, és a la seva ment amb més freqüència i intensitat que en la resta de les persones a causa que les seves primeres experiències van ser traumàtiques i impactants, i en una edat en la qual no estaven psicològicament preparats ni per dur-les a terme ni per entendre-les o processar-les correctament.

L´estrès i el dolor emocional juguen un paper important com a desencadenants i en el manteniment de l´addicció: el sexe s´usa per fugir del malestar emocional. De fet, una infància de maltractament psicològic, negligència o abús, possiblement els ha impedit desenvolupar formes més funcionals d´afrontar l´estrès, el dolor emocional o els problemes de la seva vida diària. Al no saber com fer front a aquest malestar, recorren a alguna cosa que els proporcioni un plaer immediat i els faci oblidar.

Durant l´acte sexual s´alliberen en el cervell substancies químiques que produeixen una sensació de benestar i eufòria, de les quals aquestes persones poden arribar a tenir dependència. Igual que amb altres substàncies, el cos s´hi acostuma, de manera que poden necessitar més relacions sexuals i més intenses per aconseguir el mateix efecte.

En altres ocasions, les víctimes d´abusos sexuals tendeixen a ser addictes al sexe o a caure en la prostitució com una manera de reviure l´experiència passada d´abús per tractar de manejar-la i controlar-la adequadament, una cosa que no van poder fer en la seva infància i que tampoc aconsegueixen fer en l´edat adulta, doncs mitjançant aquesta estratègia disfuncional només aconsegueixen una major victimització i trauma. El 97 % dels addictes al sexe ha estat víctimes d´abús emocional, el 83% ha estat víctimes d´abús sexual i el 71% d´abús físic.

- Presència d´altres addiccions: Sovint, els addictes al sexe pateixen també un altre tipus d´addiccions o trastorns, entre els quals es troben els següents: drogues (42%); trastorns de l´alimentació (38%); treball compulsiu (28%); compra compulsiva (26%); joc patològic (5%); malalties de transmissió sexual. Encara que els addictes al sexe són conscients dels riscos existents, quan apareix la compulsió cap a realitzar l´acte sexual, aquesta és tan intensa que poden acabar ignorant els possibles riscos. A més, de vegades necessiten implicar-se en conductes de risc per aconseguir l´excitació i intensitat que busquen, la qual cosa els posa en perill de contreure malalties de transmissió sexual, inclòs la sida. De fet, el que una persona ignori la realitat i no tingui en compte el risc ni les conseqüències per a la salut dels seus actes sexuals, sol ser un indicatiu que pateix una addicció al sexe.