No se sap ben bé quan va ser però, per fortuna, la barrera entre la música per a «nens» o per a «adults» ha caigut. Ara, ja només hi ha música sense fronteres. Et pots trobar que quan tens només un parell d´anys de vida, ja has pogut veure en concert Els Amics de les Arts, Els Catarres, Sanjosex o Joan Miquel Oliver, en una platea plena de famílies i a l´hora del vermut. El Festivalot, una iniciativa d´Els Amics de les Arts, a través de la seva productora Pistatxo, que aquest cap de setmana complirà el tercer aniversari al Barri Vell de Girona, és un dels exemples que la música ja no té edat. El projecte va nèixer a finals de 2014 per debutar pocs mesos després. I va ser un èxit que, tres anys més tard, està plenament consolidat: 10.000 visitants en la passada edició i el convenciment que no es pot créixer gaire més per poder mantenir la qualitat ho avalen. En l´edició dels dies 27 i 28 de maig hi haurà concerts de Damaris Gelabert, Gossos, Els Amics de les Arts, Beth i del Quartet Mèlt (de pagament, amb les entrades exhaurides) i actuacions gratuïtes a la plaça del Pallol amb l´Orquestra Fireluche, Animal, Albercoks, El Pot Petit i Heavy per xics, entre d´altres. Un cap de setmana per gaudir de la música en família que també ofereix de manera complementària un taller de zumba organitzat en col·laboració amb La Caseta dels Infants, una sessió de cinema al Truffaut i jocs i tallers al claustre de La Mercè. Familiar i per a tots els gustos.

El Festivalot té denominació d´origen Girona. «Havia de ser aquí», diu Rita Peré, la directora de l´esdeveniment. Viu a la ciutat, igual com dos dels membres d´Els Amics de les Arts, Ferran Piqué i Joan Enric Barceló. «Tenim inquietud de fer coses noves i, a més, els que vivim aquí ens vam plantejar que no hi havia cap iniciativa d´aquesta mena a Girona», reflexiona Piqué. Així va ser com Peré va dissenyar el projecte, «no un festival a porta tancada, sinó de ciutat, aprofitant les característiques, amb un centre preciós, amb serveis, gairebé peatonal i amb restauració». Inicialment havia de durar un dia, però els van convèncer des de l´Ajuntament per fer-ne dos i s´ha consolidat així.

D´aquesta edició, més que recomanar cap actuació, afirmen que el que ningú s´hauria de perdre és «l´ambient» que es genera durant dos dies al Barri Vell. Al Teatre Municipal i a La Mercè es fan concerts de pagament, però a la Rambla i a la plaça del Pallol, just entre la part posterior del teatre i el Modern, hi ha propostes gratuïtes de molta qualitat. Rita Peré reflexiona que «com a pares sabem què tenim ganes de fer. Hi havia un buit, això no existia, i ens va semblar bo complementar l´oferta de propostes familiars de Girona. Per l´experiència i el coneixement que tenim del sector sabíem que hi havia possibilitats que funcionés».

I sí, funciona. De fet ja han rebut trucades de municipis interessant-se pel model, per demanar consell a l´hora de muntar alguna cosa semblant, o fins i tot per animar-los a exportar la idea. Però ara per ara no es plantegen sortir de la ciutat. «El Festivalot ha de ser a Girona; a Barcelona, a Sant Cugat, a Tarragona o a Figueres ja tenen les seves propostes i nosaltres el que volíem era aprofitar l´entorn de Girona i el potencial de la ciutat, que és molt gran», assenyala Ferran Piqué.

Propostes transversals

Amb la barrera de la música per a... trencada, al Festivalot hi ha lloc per a qualsevol proposta que es vulgui adaptar al públic més familiar. Per allà ja hi han passat Els Amics de les Arts (repeteixen aquest any), Catarres, Sanjoxex, Joan Miquel Oliver, i s´hi ha fet lloc a homenatges als «precursors» de l´entreteniment infantil com Jordi Tonietti i Àngel Daban. Joan Enric Barceló opina que «ara els grups fan una cosa prou transversal com perquè pares i fills es posin d´acord a l´ora de triar què escoltar, per exemple al cotxe. A nosaltres, amb Els Amics de les Arts, ens passa. Sovint ens diuen que som capaços de posar d´acord el pare, la mare, els germans i els tiets amb la nostra música». Rita Peré afegeix que «la idea és com incloure grups del perfil dels Amics al Festivalot i fer-los accessibles a tota la familia». Piqué hi aprofundeix: als seus recitals sovint hi ha nens petits «que s´acaben adormint perquè les actuacions són al vespre o a la nit. Ens vam proposar fer els concerts al migdia perquè ells en ­pogues­sin gaudir també». Ell mateix assenyala que «abans existien prejudicis i diferències entre la música de nens i la de grans. No sé quan va caure aquest mur. La realitat és que hi ha música, ni per grans ni per a petits. És música».

Els Amics de les Arts han publicat aquest any un nou disc, Un estrany poder, que ja han començat a presentar en una àmplia gira que s´estendrà per l´estiu. El cap de setmana vinent seran a Girona, al Festivalot, en una doble sessió, tot just un mes després d´haver triomfat a les escales de la Catedral en la cloenda de l´Strenes. Durant un parell de dies, a banda d´actuar, es posen a disposició del que calgui en l´aspecte organitzatiu. Que si han de carregar cadires, inflar globus o transportar caixes d´aigua al bar, ho fan sense que els caiguin els anells. És el seu cap de setmana especial. «Encares amb la mateixa professionalitat un concert a Cap Roig una nit d´estiu que el del Festivalot, però el context et condiciona. Tant en el repertori com en la manera com et dirigeixes al públic», assegura Ferran Piqué. Els dos concerts que faran els Amics seran especials perquè seran els nens els qui n´escolliran el repertori, votant amb gomets entre una llista d´una vintena de propostes. «D´entre les cançons ofertades n´abarem fent una desena», diu Barceló, que destaca que els mateixos membres del grup no sabran què hauran d´interpretar fins instants abans de començar.

En aquests ja tres anys de Festivalot han aconseguit no només un públic fidel, sinó que els propis artistes vulguin prendre-hi part. De totes les propostes que s´han plantejat, sempre les han pogut portar. Joan Enric Barceló destaca a més que en la nòmina del Festivalot hi hagin sigut Àngel Daban, «que ja estava retirat i no feia bolos, i que es mereixia un homenatge» i Jordi Tonieti, encarregat d´obrir la primera edició. «Aquests són els precursors, i tenen tot el nostre reconeixement».

Producció pròpia

En aquesta nova edició del Festivalot Els Amics de les Arts no només hi actuaran i formaran part de l´organització. Per primer cop, en la programació, hi haurà una producció pròpia, el Hits, concert per a nadons. «És la gran aposta d´aquest any. En Ferran (Piqué) assumeix la direcció. És un espectacle que arrenca de nou, amb el suport del festival per llançar-lo, i la idea que pugui tenir més bolos», exposa Barceló. Pique assenyala que «desenvolupar aquest espectacle no és part d´una ambició, és part d´una inquietut. Nosaltres tenim feina, no podem fer tot això, i el que fem és agafar un equip de gent boníssim que ha treballat la idea. Els diem "us interessa fer això i rodar-ho?". Aleshores els posem els mitjans i el Festivalot com a primera plataforma».

Hi ha ganes de Festivalot. La majoria de les entrades dels espectacles de pagament van, literalment, volar en qüestió d´hores quan es van posar a la venda a primers de març. Rita Peré destaca que es manté el preu de la primera edició, 9,90 euros per concert, que encara pot ser més reduït s´hi s´adquireixen abonaments amb diversos espectacles. En aquest sentit una de les coses que tenen molt clara des de l´organitzacó és que «aquí no hi ha barreres socials, i fins i tot tenim en marxa un projecte a travès de l´àrea d´educació de l´Ajuntament per treballar amb nens amb risc d´exclosió». La directora del Festivalot hi afageix que «les entrades són populars, a preus reduïts, però també hem d´oferir serveis, i una vessant solidaria amb nens, que aquest any és l´edició d´un CD que val 8 euros, els beneficis del qual aniran a l´AFANOC i La Casa dels Xuklis, un projecte de l´Associació de les Famílies i Amics de Nens amb Càncer». N´hi ha més: «Si muntes un tema relacionat amb els més petits has d´intentar arribar a tothom i a Girona potser no tots tenen la informació. Ens van demanar que fessin algun concert descentralitzat en barris, però vam dir que no, el que volem és que el Festivalot arribi a tothom i que els nens i les seves famílies ens vinguin a veure». El projecte d´inclusió social es treballa amb centres de Girona i Salt que treballen la música. D´aquesta manera hi haurà quatre col·legis que fan projectes inclusius des de les aules per donar-los l´oportunitat de viure el festival fent de teloners o col·laborant amb algun dels artistes contractats. «D´aquesta forma aquests nens que potser no tenen la informació, vénen i ens coneixen, i volem que ho facin amb les seves famílies», subratlla Rita Peré.

Girona és ciutat de Festivals. El Festivalot arriba un mes després del final de l´Strenes, just el cap de setmana següent de l´allau de visitants que ha dut Temps de Flors a la ciutat. Barceló té clar que «quan parles de Girona, a tot arreu s´associa amb un gran moviment cultural. Encara ara tothom ens parla del concert que vam fer a les escales de la Catedral per tancar l´Strenes. Va ser molt xulo». El músic considera que «Girona és parada obligada per a qualsevol gira» i destaca que «hi ha els espais» necessaris per a una oferta diversificada. Rita Peré entén que la clau de l´èxit és que els diferents festivals mantinguin l´equilibri i no es mengin els uns als altres. En el cas del Festivalot, més que valorar-lo per l´assistència, el que estimen els organitzadors és el grau de satisfacció dels participants. «No podem creixer més, la gent ha de tenir el seu espai», destaquen. A més, aquesta és una proposta diferent. Aquí no hi ha alcohol a la barra ni es pot aconseguir el patrocini d´una marca de whisky, per exemple. A més les entrades tenen un preu més baix, però el catxet dels artistes sol ser semblant al que rebrien en un concert convencional. «Al final la gent va a tocar a un teatre i el seu preu no varia gaire», incideix la directora del Festivalot, agraïda per les ganes que han mostrat tots els músics que han passat fins ara pel festival a l´hora de venir-hi.

El programa

El Festivalot arrencarà dissabte 27 de maig a les 10.30 del matí al Teatre Municipal amb una aposta segura: Damaris Gelabert, que en la passada edició ja va omplir, torna aquesta vegada amb dues sessions, la segona a les 12.30. L´altre concert del dia al Teatre serà Gossos per menuts, a les 16.00, una producció que s´ha pogut veure a Manresa i que també havia de formar part de les Festes de la Santa Creu de Figueres però que, en el cas empordanés, es va haver de suspendre per la pluja. Al Saló de Descans, a les 17.00, l´escola bressol La Caseta dels Infants hi muntarà un taller de zumba, repetint també després de l´èxit de 2016. A l´Auditori de La Mercè s´hi podran veure dues funcions de Hits, concert per a nadons (10.30 i 12.00), i també dos passis de Mainasons (15.30 i 17.30). A la plaça del Pallol s´hi concentraran els concerts gratuïts: Orquestra Fireluche (12.00), DJ Diego Armando (13.15), Albercocks (16.45) i Animal (19.10).

L´endemà Els Amics de les Arts tocaran al Municipal a les 11.00 i a les 16.30, i Beth ho farà al Saló de Descans a les 15.30; entra en escena el cinema Truffaut, amb un dia de festa; A la Mercè s´hi ha programat un concert del Quartet Mèlt (12.30) i al claustre, a banda de la zona de jocs i tallers, The explosive swing trio (11.45) i SongHub (16.00). A la plaça del Pallol hi actuaran El Pot Petit (12.00), The explosive swing trio (13.30), Heavy per xics (16.45), Belda & Garriga (18.00) i El Petit de cal Eril (19.00). Tots els concerts de pagament tenen esgotades les localitats.