Mentre el Ministeri d'Indústria enllesteix una pujada de la llum superior a l'IPC per a la majoria de les llars espanyols, són nombroses les veus crítiques contra una pujada que consideren que rematarà la malmesa economia espanyola. Malgrat la tarifa social, les associacions de consumidors diuen que l'increment total de ?preus serà superior al 10% per a la majoria dels consumidors, una situació que segons el PP obligarà a estrènyer-se el cinturó "als de sempre: les famílies i les petites empreses". No obstant això, el ministre d'Indústria i Comerç, Miguel Sebastián, va indicar ahir que aquesta puja serà "l'última de ?l'any".

El Ministeri d'Indústria ja ha anunciat les noves tarifes de la llum a partir de juliol. A més de la "tarifa social", que reduirà en un 16,6% els costos per a 4,5 milions de ciutadans, Indústria ha confirmat pujades d'un 7,3% i un 8,3% per a 18 milions de llars; encara que l'increment mitjà de totes les tarifes serà del 5,6%, un punt per damunt de l'actual inflació.

Però les associacions de consumidors han posat el crit al cel amb aquesta nova pujada, que s'acumula a les registrades des de començaments d'any.

La Confederació Espanyola d'Organitzacions de Mestresses de Casa, Consumidors i Usuaris va advertir que no es consumirà ?menys sinó que només s'aconseguirà que uns 20 milions de llars tinguin moltes dificultats per pagar la factura. Per la seva banda, l'OCU va lamentar la falta de transparència en la determinació dels costos de l'electricitat.

CCOO també va rebutjar "rotundament" els plans d'Indústria d'elevar la tarifa elèctrica, ja que suposarà "un profund impacte a la butxaca dels espanyols i en la competitivitat de la indústria".