Els empresaris de la construcció a les comarques de Girona consideren que la situació no pot ser pitjor per al seu sector ja que, a més d'haver caigut en picat la seva activitat, també se'ls acumulen els impagats d'obres que es van acabar fa temps.

Aquesta situació queda clara comptabilitzant el nombre de denúncies per impagaments que s'han presentat als jutjats de Figueres, que en quatre mesos i mig han recollit més de la meitat dels recursos que es van presentar en tot l'any passat per aquest mateix motiu.

La capital de l'Alt Empordà exemplifica la situació de manera molt clara ja que, durant els últims anys, aquesta ciutat s'ha distingit com la més constructora. Aquesta és la que acumula més habitatges d'obra nova o promocions a mig fer.

El jutjat d'instrucció número 1 de Figueres havia rebut unes 260 denúncies relacionades amb impagaments fins el 15 de maig, segons informava ahir Ràdio Girona. Aquesta xifra és molt significativa, ja que durant tot el 2007 aquest mateix jutjat va rebre 450 pel mateix motiu i aquest any esperen superar amb escreix aquesta quantitat.

La patronal del sector de la construcció gironina va considerar que els casos per impagaments encara es dispararan més en els propers anys, perquè els afectats no interposen la denúncia fins que han perdut totes les esperances de cobrar.

En la majoria de casos, la denúncia es presenta perquè el promotor no pot pagar l'obra a l'empresa constructora, però també hi ha reclamacions per incompliments contractuals o per defectes constructius.

La situació dels afectats

El portaveu de la Unió d'Empresaris de la Construcció a la demarcació de Girona, Joan Casadevall, va declarar a la mateixa emissora que "des que una persona rep l'impagat fins que finalment no pot aguantar més i ha decidit anar a portar-lo a un advocat perquè ho executi passen moltes coses", que va concretar dient que "a vegades no tenen ni diners per poder demanar l'execució i en d'altres ocasions succeeix que, encara que tinguis diners per demanar l'execució, arribes a la conclusió de què en trauré si no tens solvència acreditada de qui et deu".