La parada de l'economia espanyola sembla imparable. L'economia espanyola va registrar en el tercer trimestre un retrocés del 0,2% respecte al trimestre anterior, la primera caiguda del PIB nacional en els últims 15 anys. El Banc d'Espanya assegura que darrere d'aquesta desacceleració del PIB es troba la "significativa retallada" de la taxa d'avanç de la demanda nacional, que es va situar en el 0,3% en termes interanuals, enfront de la demanda exterior, que va tornar a millorar entre juliol i setembre, fins a situar-se en un 0,6%.

A la desacceleració de la demanda interna van contribuir tots els seus components, encara que de manera més destacada la inversió residencial i el consum de les llars, mentre que la millora de la demanda externa es va deure a la "sensible reducció" de la taxa de creixement de les importacions i al manteniment d'un cert dinamisme de les vendes a l'exterior.

L'institut emissor assenyala que la despesa en consum final de les llars va prolongar en el tercer trimestre el perfil "de marcada desacceleració" observat des de principis d'any. Per al Banc d'Espanya, darrere del debilitament del consum de les famílies es troba tant la pèrdua de confiança, generada per la delicada situació dels mercats financers internacionals, com l'evolució més desfavorable de l'ocupació i de la inflació, que han moderat el ritme d'avanç de la renda disponible de les llars.

A més, apunta que la caiguda de les cotitzacions borsàries i l'acusada desacceleració dels preus dels habitatges estan tenint un efecte desfavorable sobre la riquesa de les famílies. Al seu torn, l'enduriment de les condicions financeres podria estar contribuint que les llars posposin algunes decisions de despesa en béns de consum durador. Tot això està contribuint a un augment de l'estalvi, que es va situar en el 10,7% de la renda disponible en el segon trimestre de l'any.

Llast de la construcció

En construcció, el Banc d'Espanya apunta que el comportament contractor d'aquest sector es va aguditzar en el tercer trimestre. Així, la inversió en edificació residencial s'hauria reduït en el tercer trimestre a un ritme superior a l'observat en el trimestre precedent, com a conseqüència del significatiu descens en les iniciacions d'habitatge.

Per una altra banda la producció de la branca industrial i energètica va disminuir en aquest període, com a conseqüència de la desacceleració de l'energia i la contracció de la indústria.