Álvarez ha admès que la situació econòmica no li posa les coses fàcils al seu successor, el candidat de consens Bartomeu Compte, però també ha ressaltat que CCOO és un 'sindicat fort' que en aquest context farà el possible per garantir 'que no es perdin més llocs de treball'. Per la seva banda, Compte ha ressaltat que el canvi a la secretaria general no és 'un punt i apart sinó un punt i seguit' i, en referència a la crisi, ha recordat que 'els reptes s'han d'assumir' per sortir-ne reforçat.

Aureli Álvarez ha dit adéu aquest matí al seu càrrec de secretari general. A tot just tres dies perquè el congrés de CCOO esculli el seu successor, Álvarez ha volgut fer balanç dels cinc anys que ha estat al capdavant del sindicat a la demarcació. Ha recordat que durant el seu mandat les comarques gironines han viscut crisis empresarials com la del tèxtil i tancaments de factories com la Panasonic de Celrà, a més de les dificultats per les quals ha passat el sector del metall.

'I ara, en els darrers mesos hem vist com la palanca que aguantava l'economia gironina, els sectors de la construcció i els serveis, han cedit', ha indicat Álvarez en referència a la crisi econòmica. Per això, el fins ara secretari general ha reconegut que el seu successor, Bartomeu Compte, no tindrà les coses fàcils, però també ha demanat que la situació financera actual serveixi perquè tothom faci els deures. 'Hem de sortir de la crisi millor del que en vam entrar', ha ressaltat.

El fins ara secretari general ha demanat que no siguin els treballadors 'els qui paguin els plats trencats' de la situació actual. Aureli Álvarez també ha titllat 'd'absurd' el fet que els empresaris vulguin 'abaratir els acomiadaments' i ha demanat que s'apugin els sous per incrementar la productivitat.

El seu successor en el càrrec, el candidat de consens Bartomeu Compte, ha admès que la situació econòmica actual imposa, però també ha afegit que 'les dificultats s'han d'assumir quan vénen'. En aquest sentit, Compte ha declarat: 'Les dificultats hi són, però també creix la sensació de sindicalisme i l'ànim i la motivació dels treballadors per sortir-se'n'.

Incrementar l'afiliació

Compte serà escollit nou secretari general durant el congrés de CCOO que se celebrarà aquests propers dimecres i dijous a Lloret de Mar (Selva). Entre els eixos en què vol basar la seva actuació durant el nou mandat, el candidat ha esmentat incrementar l'afiliació (actualment, CCOO té més de 15.000 afiliats a la demarcació), 'salvaguardar els llocs de treball com a prioritat absoluta' i fer créixer les accions sindicals.

A més, CCOO també s'ha marcat tornar a ser la primera força sindical de les comarques gironines. I és que UGT el va superar en delegats sindicals el passat 2007. Actualment, CCOO té 2.400 delegats sindicats a la demarcació.

Protesta de la plantilla d'Aconda

Dins la voluntat d'incrementar les accions sindicals, Compte ha avançat que el proper divendres la plantilla d'Aconda Paper es manifestarà per Girona per demanar a la Generalitat que s'impliqui amb el problema de manca de liquiditat que pateix l'empresa. Es preveu que la concentració comenci a les deu del matí i vagi des de l'estació de Renfe fins a la delegació de Treball.

La plantilla d'Aconda Paper, situada a Flaçà (Gironès), reclamarà al Govern que els doni recursos per permetre a l'empresa sortir del coll d'ampolla en què es troba. Es calcula que fan falta uns 8 MEUR (que poden venir per un inversor privat o de fons públics) per engegar el pla de viabilitat i permetre que l'empresa s'especialitzi en varietats com el paper digital o ignífug.