En aquest 2008, s'han aprovat subvencions per valor de 500.000 euros i préstecs -sense interessos i amb condicions avantatjoses- per valor de 1.330.908 euros. L'objectiu del programa, que també es fa a l'Anoia, al Pallars Jussà i la Terra Alta, és solidificar el teixit industrial a comarques on les indústries tenen més dificultats per tirar endavant.

L'Ajuntament de Ripoll, el de Ribes de Freser, el Consorci Ripollès Desenvolupament, la Mancomunitat Comarcal del Ripollès i deu empreses de la comarca han estat les beneficiàries en aquesta primera convocatòria d'aquest ajut. Amb els diners atorgats, es pretén avançar el calendari per a la millora d'algunes de les infraestructures programades -ampliacions o modernització de la maquinària-, i desenvolupar un entorn socioeconòmic que afavoreixi la permanència de la població al territori.

Segons ha explicat el delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy, aquest pla s'ha fet a la comarca del Ripollès 'no perquè sigui una comarca deprimida econòmicament' sinó a causa de les seves característiques demogràfiques. El Ripollès té una població més envellida que la resta de les comarques gironines i, en els darrers anys, hi ha hagut baixa evolució demogràfica. 'No volem donar una connotació negativa de la comarca ja que les característiques objectives pel desenvolupament de la indústria local són bones', ha assegurat el delegat.

Segons dades del Govern, el Ripollès, amb 26.366 habitants és la comarca catalana on la població menys ha crescut en l'últim quinqueni i, alhora, igual que el Pallars Jussà, presenta una de les taxes d'envelliment de la població més elevades de Catalunya. Així, la despoblació juntament amb una alta taxa d'envelliment -una combinació sovint considerada com a etapa prèvia a una d'atur estructural - qüestiona el futur de tot el territori i els seus habitants. Aquestes circumstàncies fan imprescindible, segons el Govern, la cerca de solucions que frenin i canviïn aquesta tendència.

Els ajuts permetran desenvolupar millores en escorxadors (el de Ribes i el Ripoll), millores tecnològiques en la indústria (Galetes Camprodon, Fibran, Tension Textil, Assistència i Millora Tècnica Industrial, Casals de Ventilación i Hilados Moto), noves línies de treball ((Impuls IDI, Manufacturas Max-Plastic i Matrix) i també projectes com la introducció al mercat alemany (Solter Soldadura) o la remodelació de quatre naus del viver d'empreses (Consorci Ripollès Desenvolupament).

A la convocatòria s'hi ha presentat un total de 25 projectes d'empreses que ja existeixen i el delegat del Govern ha animat a aquestes empreses a tornar-se a presentar l'any vinent ja que aquest pla es repetirà el 2009 i el 2010, fins arribar als 6 MEUR d'inversió.