La Cambra de Comerç de Girona va lliurar ahir les Distincions a Establiments Antics 2008 a 30 empreses gironines. Amb aquests premis, la Cambra vol celebrar juntament amb les empreses els aniversaris importants -50, 75, 100, 125 o 150- i també difondre la trajectòria de les empreses de més de 50 anys d'existència que no hagin rebut la distinció pels aniversaris esmentats.

El premi consisteix en una escultura al·legòrica que vol significar l'arrelament i consolidació de l'empresa en el decurs del temps realitzada amb acer i pedra de Girona i un diploma acreditatiu de l'antiguitat demostrada. Aquestes han estat les empreses distingides amb més de cinquanta anys d'antiguitat:

Can Burguet, de Blanes (1842). La carnisseria xarcuteria Can Burguet és un dels establiments més antics de Blanes. En els inicis del negoci, a mitjans del segle XIX, l'empresa es dedicava a l'exportació de botifarres enllaunades amb greix a les colònies espanyoles de Puerto Rico, Filipines i Cuba. Avui, el negoci està en mans de la quarta generació familiar.

Carnisseria Estela, de Besalú. Des de 1880. El negoci porta el nom del marit de la neboda dels fundadors (Damià Carré i Maria Molinet), tot i que encara hi ha qui el coneix com Can Damià. La carnisseria, amb diversos canvis de domicili, va anar passant de pares a fills. La seva ubicació actual, al carrer Major, data del 1904.

Hotel Jaume d'Alp (1903). Per demostrar la seva antiguitat, l'establiment aporta l'escriptura de compra d'una casa situada al carrer Major número 16 d'Alp, una ubicació que no ha canviat al llarg de cinc generacions. L'hotel està a la vall de la Cerdanya a pocs quilòmetres de les estacions d'esquí de La Molina i Masella.

Néts de Joaquim Trias, de Santa Coloma de Farners (1908). La família Trias va llogar el 1908 el local a un pastisser. Els successors del fundador conserven encara dos llibres de fórmules de pastisseria escrits per Joaquim Trias. L'empresa té actualment una facturació de 5,5 milions d'euros i 50 treballadors.

Fusters Coll Viader S.L., de Girona (1908). Joan Coll i Viader va començar els seus negocis d'explotacions forestals i comercialització de fustes a Santa Coloma de Farners. Posteriorment, l'empresa va transformar-se en un magatzem de fustes i una serradora. Avui, la companyia, dirigida pels besnéts dels fundadors, ha creat la marca Pregola.

Pastisseria Frigola, de Lloret de Mar (1943). La passtisseria Frigola, segons la tradició familiar i els testimonis orals, va començar la seva trajectòria comercial el dia del Corpus de l'any 1921. Ja des dels inicis, va ocupar l'actual ubicació.

Forn de pa Gardella, d'Olot (1914). L'establiment s'ha esmerçat a continuar les antigues tradicions flequeres i el seu pa artesanal és molt apreciat. Tot i ser regentat per la família Gardella, el va fundar Alfons Figueras i posteriorment el va portar la família Prat-Sellas, que el va traspassar als actuals propietaris.

Casa Marieta, de Girona (principis del s.xx). Malgrat que resulta difícil disposar de fonts escrites molt reculades, existeix una vinculació entre els orígens d'aquest establiment i el trasllat del mercat de verdures i fruites de Girona a la plaça de Sant Agustí o Independència que es produeix l'any 189. La família Teixidor-Vinyoles va regentar el negoci fins que el 1996 el va adquirir la família Pi.

Grup Fausto, de Torroella de Montgrí (1917). Malgrat que les proves documentals que presenta es remunten a la gens menyspreable data de 1917, la tradició oral ha permès conèixer que els avantpassats els actuals gestors de l'empresa ja es dedicaven a la construcció fa uns 175 anys. Són ja quatre generacions d'una nissaga que s'inicia amb Josep Martí i Lloveras (1832-1916) i que s'ha diversificat en diferents sectors.

Tintoreria Sancliment, SA, d'Olot (1924). El 20 de maig del 1921, Andreu Sancliment Bertran i Josefa Boes Olibella obren al públic la seva tintoreria. El matrimoni, que procedia de Vilanova i la Geltrú, es va traslladar a la capital de la Garrotxa. La família Sancliment segueix regentant el negoci.

Embotits Oliveras, d'Olot (1933). Entre els documents de l'empresa que demostren la seva antiguitat hi ha la petició d'obertura de l'establiment presentada davant de l'alcalde d'Olot l'any 1933. Avui L'empresa agrupa els seus productes sota la marca Rolfho, que és present als mercats espanyols i estrangers.

Optimus, de Girona (1933). Manel i Joaquim Pla van començar a Girona l'aventura empresarial d'Optimus el 1933, amb un establiment anomenat Ràdio Univers. De la fabricació de ràdios i televisors, l'empresa ha pasat a ser una referència mundial en el camp de la sonorització de grans instal·lacions

Rellotgeria Vila, d'Olot (1933). La crònica publicada a "El Deber, setmanari d'Acció Catòlica" d'Olot el 18 de febrer de 1933 elogia la recent inaugurada rellotgeria del senyor Josep Vila, davant la qual el públic "contínuament s'atura"

Carnisseria xarcuteria Pelai, de Sant Climent Sescebes (1933). Fundada l'any 1933 per Pelayo Navarra Roca, l'alta de l'establiment va anar a nom del seu pare, Pere Navarra, perquè el fill encara era menor d'edat.

Miquel Perpiñá, SA de Girona (1933). L'any 1933, Miquel Perpiñá Gurnés va obrir el seu primer negoci a Girona, i va donar a la societat el mateix nom. Es va especialitzar en la comercialització de productes fitosanitaris, drogues i fertilitzants.

Calçats Mascarella, de Ripoll (1939). Fa més d'un segle que la família Mascarella es dedica al món del calçat, ja que es té constància que el besavi de l'actual propietària de la botiga de Ripoll, Montserrat Mascarella, ja s'hi dedicava a la parròquia de Perafita. L'avi va continuar la saga a Borredà i el novembre de 1939, juntament amb Josep, el pare de Montserrat Mascarella, van decidir obrir establiment a Ripoll.

Jopa Nàutica, de L'Escala (1942). Malgrat que el document més antic aportat per l'establiment data del 1942, el fundador de l'empresa, Joaquim Palau, va començar a treballar en un taller de l'actual carrer del Port el 1936. L'empresa familiar va anar evolucionant cap a la nàutica esportiva

Lampisteria Serra, de Sils (1943). La Lampisteria Serra de Sils va ser fundada pel senyor Josep Serra Juanhuix. Les seves especialitats eren les instal·lacions d'electricitat, aigua i calefacció.

Forn de pa Frigola, de Vilablareix (1943). Fill d'una família de flequers originaris de Quart, Francesc Frigola es va establir a Vilabrareix el 1943, quan només hi vivien unes 300 persones. Avui el negoci el porta la tercera generació de la família.

Bar Boia, de Cadaqués (1947). Durant la Revetlla de Sant Joan de 1947, Alejandro Contos i el seu cunyat, Martinet Faixò, van inaugurar el Bar Boia. L'establiment de seguida es va convertir en un espai de tertúlia, on els primers turistes es barrejaven amb la gent del país.

Llibreria i perfumeria Canal, d'alp (1954). Va obrir portes el 1954 després d'algunes dificultats, ja que aquells anys resultava molt difícil obtenir els recursos necessaris per adquirir els materials. A més, les entitats bancàries no van oferir cap ajut als fundadors

Hotel Rocamar, de Cadaqués (1956). Després d'unes reformes i una ampliació de l'edifici, una residència d'estiu en una posició privilegiada sobre la badia de Cadaqués es va convertir, el juny del 1956, en l'Hotel Rocamar. El diari Los Sitios del 3 de juny de 1956 destaca que Salvador Dalí va assistir a la inauguració.

Miquel Clotas Electricitat de l'automòbil, de Girona. (1956). El fundador del taller, Miquel Clotas i Gibert, nascut el 1920 a la Bisbal d'Empordà, va aprendre l'ofici d'electricista d'automòbils al taller Mill de Barcelona, Després de formar part de la Lleva del Biberó, va treballar en diversos tallers de Girona fins a fundar el seu propi negoci.