Fins a mig milió d'aturats i autònoms amb dificultats econòmiques podran ajornar durant dos anys el pagament del 50 per cent de les seves quotes mensuals hipotecàries, una moratòria que el Govern aprovarà divendres en Consell de Ministres dins de dos nous paquets de mesures davant la crisi. El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va comparèixer ahir de manera extraordinària per anunciar dos blocs d'actuacions, un per ajudar les famílies amb càrregues hipotecàries que passin per dificultats, i un altre per fomentar l'ocupació, amb mesures com la bonificació de 1.500 euros per a empreses que contractin a aturats amb càrregues familiars.

El cap de l'Executiu va assegurar que aquestes actuacions mostren el compromís "ferm, decidit i amb fets del Govern amb els treballadors i les famílies".

Beneficiaris

Només podran accedir a la moratòria del 50 per cent dels pagaments hipotecaris els treballadors per compte d'altres aturats o que perdin la seva feina abans de l'1 de gener de 2010, així com els autònoms amb càrregues familiars que hagin hagut de tancar el seu negoci o que acreditin pèrdues suficients, així com els que hagin passat a ser pensionistes de viduïtat amb càrregues familiars.

El Govern vol també ajudar amb una altra mesura a 3,5 milions de ciutadans amb hipoteques, amb la inclusió en les retencions de cada nòmina dels beneficis fiscals del préstec per habitatge -que fins ara es cobren amb la declaració de la renda-, el que reduiria fins a en dos punts les esmentades retencions.

Aquesta iniciativa serà per als qui tinguin ingressos inferiors a 33.000 euros, i suposarà, segons Zapatero, una injecció de fins a 2.000 milions d'euros per a les famílies hipotecades.

També s'ampliarà en dos anys, fins a quatre, el termini a efectes fiscals que tenen els qui s'han comprat un habitatge habitual nova perquè venguin l'anterior, i podran acollir-se a aquesta mesura els qui hagin adquirit un segon habitatge des de 2006 i encara no hagin deixat la primer.

Zapatero també va confirmar l'ampliació del termini per materialitzar el saldo del compte estalvi habitatge, per poder seguir buscant casa sense haver de tornar les desgravacions rebudes.

Pel que fa a les mesures sobre ocupació, a més de les bonificacions de 1.500 euros per a la contractació d'aturats amb família, haurà incentius als contractes en activitats "estratègiques" per al canvi de model productiu, com la investigació i les energies renovables. També es donarà compliment a una proposició aprovada pel Congrés que augmentarà la capitalització de la prestació per desocupació, fins al 60 per cent del total, per als aturats que vulguin fer-se autònoms (davant del 40 per cent actual).