Un informe emès pel Servei d'Estudis del BBVA conclou que les exportacions alimentàries gironines seran les que aguantaran millor els embats de la crisi econòmica. Tot i que el sector exterior gironí ha mantingut el dinamisme durant els darrers mesos, el fet el 63% de les exportacions es destinin a Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit fa preveure un futur incert per a la majoria de matèries. De totes maneres, segons posa de relleu l'analista del banc José Luis Escrivà, el fet que els productes agrícoles 'siguin molt menys sensibles als períodes cíclics i s'esperi un reajustament dels seus preus' fa preveure que no en davallin les vendes exteriors.

L'anàlisi que ha fet el Servei d'Estudis Econòmics del BBVA corrobora que el futur de l'economia gironina es preveu negre. El fet que el sector de la construcció hagi tingut més pes en aquestes comarques que a la resta de Catalunya evidencia que el degoteig d'aturats no s'aturarà. 'El pes que té la construcció residencial farà que, durant l'any 2009, s'accentuï el deteriorament de l'economia', indica l'analista i director del Servei d'Estudis.

A més de l'augment de l'atur, José Luis Escrivà també ha ressaltat que la crisi mundial comportarà una baixada del turisme. 'Els propers trimestres seran durs, i veurem com els visitants de França i de l'Europa continental davallaran significativament', indica l'analista.

Pel que fa a les economies familiars, l'informe del BBVA conclou que inevitablement els gironins allargaran el descens del consum i de la compra d'habitatges. A més, l'anàlisi ressalta que, encara que el Banc Central Europeu abaixi els tipus d'interès (es parla que a mitjans del 2009 podrien arribar a l'1,5%), les quotes no baixaran fins a aquest nivell.

'Això és així perquè es preveu que els bancs i caixes apugin les anomenades primes de crèdit i liquidesa, per assegurar el retorn dels crèdits', ha explicat Escrivà.

Dins tot aquest entorn, l'anàlisi també recull com les exportacions gironines han mantingut el dinamisme durant els darrers mesos. Això sí, per a la majoria de les matèries que s'exporten dibuixa un 'entorn incert'. I és que el fet que Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit rebin el 63% de les exportacions, i que la situació econòmica d'aquests països vagi a pitjor, fa que 'en conjunt es prevegi una certa desacceleració intensa', indica Escrivà.

L'alimentació, element compensatoris

Tot i això, José Luis Escrivà ha ressaltat que hi ha un tipus de producte que actuarà 'com a element compensatori' i resistirà millor els embats de la crisi. Es tracta del sector agroalimentari. 'Els aliments són menys sensibles als deterioraments cíclics, a diferència d'altres productes més reactius, com ara els cotxes', ha declarat l'analista. I ha afegit: 'A més, es preveu que es reajustin els preus dels productes alimentaris i es consolidin a l'alça'.

La conclusió general de l'anàlisi és que la crisi econòmica, ni de bon tros, no ha tocat fons. Per això, indica que els propers trimestres seran durs per a l'economia gironina i no preveu que la situació doni un tomb i s'iniciï la recuperació fins a l'any 2010.