Un informe del servei d'estudis del BBVA presentat ahir destaca que Girona patirà la crisi amb més intensitat que la resta de Catalunya per la seva major dependència del sector de la construcció. L'únic element positiu que va destacar el director del servei d'estudis d'aquesta entitat bancària, José Luís Escrivá, és que el sector que depèn de les exportacions tindrà un "dinamisme més important", especialment pel que fa a les indústries agroalimentàries.

"El grau d'obertura exterior de Girona, reflectit en el pes de les exportacions de béns i, sobretot, del turisme estranger, pot suposar un element de suport per a l'economia de la província en un moment d'intens ajustament de la demanda domèstica", assenyala l'informe.

No obstant, el cap del servei d'estudis de l'entitat va admetre que la recessió que viu Europa, principal mercat emissor del turisme que ens visita, passarà factura al sector turístic. "Serà una oportunitat perquè el sector millori la seva productivitat i reflexioni sobre el seu model de negoci", va dir Escrivá.

A grans trets, Escrivá ha explicat que la demarcació de Girona evoluciona de manera paral·lela a la situació global que viu Catalunya i Espanya, amb pocs elements diferencials. Després de ser més dependent del sector de la construcció, la crisi es notarà especialment. Quan el sector es recuperi es "depurarà", però l'"ajust de preus" serà menys sever. I és que, a diferència d'altres països, el BBVA creu que el sector de la promoció immobiliària viurà una gran caiguda de la producció, "però no dels preus".

Mentrestant, les exportacions poden aguantar una part dels moments difícils que viu i viurà l'economia gironina. D'aquest sector va destacar, sobretot, les indústries agroalimentàries. "Els aliments són menys sensibles als deterioraments cíclics, a diferència d'altres productes més reactius, com ara els cotxes", va assegurar l'analista.

No hem tocat fons

De totes maneres va detallar que l'economia "encara no ha tocat fons" i els pitjors moments es produiran el pròxim any 2009. Un dels aspectes positius de cara a l'any vinent és que, tot i el creixement de l'atur, es preveu una important baixada de la inflació i de l'Euríbor, el que alleugirà la càrrega financera que tenen les famílies i empreses.

El BBVA destaca que Girona, amb l'1,5% de la població espanyola aporta un 1,8% al conjunt del PIB.