El BCE i el Banc d'Anglaterra es van sumar a la línia marcada a finals d'octubre per la Fed i el Banc del Japó i van retallar els seus tipus d'interès. El BCE va optar per baixar mig punt percentual els seus tipus (3,25%), lluny de la retallada de l'1,5% d'Anglaterra. Però el president del BCE, Jean-Claude Trichet, va deixar entreveure una nova baixada de tipus el desembre davant la recessió.

La baixada dels tipus d'interès mig punt a Europa no va impedir que la borsa espanyola baixés ahir el 6,27 per cent, la quarta major caiguda de l'any, afectada per la recollida de beneficis en les places internacionals i l'empitjorament de la conjuntura econòmica. Així, el principal indicador del mercat espanyol, l'Ibex-35, en el que tots els valors van baixar, va cedir 610,80 punts, equivalents al 6,27 per cent, fins a 9.133,90 punts.

Les principals places europees, amb l'euro a 1,272 dòlars, van baixar: Frankfurt, el 6,84 per cent; París, el 6,38 per cent; l'índex Euro Stoxx 50, el 6,22 per cent; Londres, el 5,7 per cent, i Milà, el 5,06 per cent.

La borsa va començar la sessió amb una baixada considerable, entorn del 3,5 per cent, que l'empenyien fins a 9.400 punts, afectada per la caiguda del 5 per cent de Wall Street en la vigília i per la conveniència de recollir beneficis després de sis jornades consecutives de guanys.

El mercat va mantenir aquest nivell durant un parell d'hores, però el va perdre mentre es coneixia la rebaixa de les previsions del PIB a França per a l'any que ve, que creixerà entre el 0,2 i el 0,5 per cent.

La baixada dels tipus de interès al Regne Unit, 1,5 punts, fins al 3 per cent, va animar les borses i va contribuir que el mercat reduís les seves pèrdues i s'acostés a 9.600 punts, malgrat que el preu de l'habitatge i la venda d'automòbils britànics baixessin notablement.

La caiguda del 8 per cent de les comandes a fàbrica a Alemanya el setembre parlava també de les dificultats de les economies continentals, que esperaven que el Banc Central Europeu (BCE) adoptés una mesura similar a la dels seus col·legues britànics.

No obstant això, la retallada dels tipus 0,5 punts a Europa, fins al 3,25 per cent, va decebre als inversors i la borsa va caure en picat.

El mercat novaiorquès va obrir a la baixa, a pesar del petit descens de les peticions de subsidis setmanals de desocupació als Estats Units. No obstant això, la retallada de les previsions de creixement per a l'economia mundial i Espanya per l'FMI per a aquest i l'any que ve i l'augment de les pèrdues de Wall Street van acostar a la borsa nacional fins a 9.100 punts.