Els 328 treballadors de la fàbrica de Torraspapel de Sarrià de Ter van saber ahir que l'empresa presentarà un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectarà 204 empleats de la fàbrica. A més, també resultaran afectats 9 treballadors més del departament d'Enginyeria de la companyia (I.A.C.C.), que si bé està situat a Sarrià no depèn directament de la planta productiva. La notícia va agafar per sorpresa la plantilla, ja que, segons els sindicats, la planta aquest any ha tingut 5 milions d'euros de benefici. A primera hora del matí i al migdia van sortir a tallar l'antiga N-II que passa per davant de la factoria, i demà es manifestaran al centre de Girona. El 12 de novembre, dia en què es presentarà l'ERO a Madrid, es pararà la fàbrica tot el dia.

L'empresa argumenta que s'han apujat els preus de les matèries primes (fusta, làtex i carbonat) des de fa un any i que el mercat de paper estocat està saturat. Per això, volen disminuir unes 160.000 tones de paper a nivell de tot l'Estat espanyol i eliminar un total de 400 llocs de treball. A Catalunya, hi té tres centres. Les fàbriques de Sarrià de Ter i Sant Joan les Fonts i les oficines de Barcelona, que sumen un total de 700 treballadors. L'ERO previst, però, només afectarà a la de Sarrià de Ter, amb un total de 204 empleats (el 62% de la plantilla).

Temen pel tancament

Els treballadors van rebre la notícia amb sorpresa perquè no s'ho esperaven. "Aquesta decisió no es correspon amb la realitat de l'empresa, que fins ara tenia guanys", es lamentava el president del comitè d'empresa de Sarrià de Ter, José Luís González. Per això, estan decidits a fer tot el possible per mantenir els llocs de treball. No obstant, tem que aquest ERO no sigui "el primer pas cap a un tancament definitiu el 2009, ja que no entenem com impulsen una retallada tan gran si ara la fàbrica és viable.

Francisco Súarez porta 39 anys a l'empresa i li queden 18 mesos per jubilar-se. És la segona vegada que viu una reorganització similar. La de l'any 1998, amb el tancament de la planta de cel·lulosa on treballava, la va superar incorporant-se a un altre lloc de treball que li va oferir l'empresa. Aquest cop, també ho veu "molt malament". Explica que una reducció tan gran de plantilla suposarà el tancament total de l'empresa en un futur no massa llunyà i s'emociona en pensar que tots els seus companys més joves se n'aniran al carrer amb hipoteques que tot just han començat a pagar. El més increïble, diu, és que aquesta empresa genera cada dia gran quantitats de paper que s'emporten noranta camions diaris i per tant es fa molt difícil entendre que ara vulguin reduir la plantilla a més de la meitat.

La UGT va criticar ahir el "ball de xifres" ofert per la companyia, que dimecres parlava només de 100 acomiadaments.