El Consell de la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) ha proposat una pujada mitjana de les tarifes integrals -les que fan servir principalment els consumidors domèstics- per al primer trimestre de 2009 en un 31%.

El ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, va qualificar aquesta pujada com "una barbaritat". "No em sembla una proposta seriosa, la CNE fa informes molt variats", va dir Sebastián en un acte en el qual acompanya el Rei a Leganés.

El regulador defensa que les tarifes integrals de 2008 no van incloure tots els costos d'accés. De no haver-se arrossegat el dèficit de 4.800 milions que van quedar exclosos en aquella revisió, l'increment necessari el gener del 2009 seria del 3% i no del 31%.

A això se suma que en aquesta revisió que la CNE realitza cada gener es recullen les tarifes d'accés, que retribueixen el transport i la distribució i altres costos permanents del sistema.

L'última modificació a l'alça en les tarifes elèctriques va ser el mes de juliol passat, quan l'Executiu va decidir elevar-les en un 5,6%, front l'11% que li havia proposat la CNE. El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, va assegurar llavors que seria "l'última pujada de l'any".

El setembre, el regulador va estimar que la pujada havia d'oscil·lar entre el 2,8 i el 10,4% i el departament que dirigeix Miguel Sebastián va decidir congelar les tarifes.

Dèficit de 6.700 milions

La CNE explica que els seus càlculs s'han basat en els principis d'activitat i suficiència perquè les noves tarifes reflecteixin tots els costos del sistema i no generin el denominat dèficit tarifari. L'organisme assegura aquest dèficit, que resulta de la diferència entre el preu de l'electricitat i el que costa produir-la, ha pujat el 2008 a 6.716 milions d'euros.

En aquest sentit, va subratllar com en anteriors ocasions "la necessitat d'un canvi normatiu que restitueixi l'equilibri retributiu de la generació d'electricitat".

D'altra banda, recomana que les tarifes d'accés, les que tenen els consumidors que es proveeixen mitjançant un comercialitzador al mercat lliure, s'incrementin entre un 62,8% (alta tensió) i un 93,2% (baixa tensió).

En aquest cas, la tarifa sí que inclou el pagament dels dèficits de tarifa acumulats. Segons la CNE, l'estimació provisional dels costos d'accés per a 2009 (incloent el cost derivat dels pagaments per capacitat) puja a 14.605 milions d'euros, fet que suposa un augment del 14,6% respecte als costos previstos per al tancament de 2008.

La CNE té la funció de remetre a la Secretaria General d'Energia propostes de revisió de la tarifa elèctrica integral amb caràcter trimestral i de la tarifa d'accés amb caràcter anual.