Demanda unànime la que van fer ahir els representants dels estaments judicial i econòmic de les comarques gironines en el marc d'unes jornades sobre dret mercantil que organitzava el Col·legi d'Advocats de Girona. L'acte va servir per reclamar que es creï un jutjat mercantil exclusiu perquè l'actual, que en ser jutjat de primera instància també porta casos civils, està "saturat". I això, diuen, és només el principi perquè la situació de col·lapse actual s'agreujarà pels problemes que porta la crisi.

Les dades que van posar ahir sobre la taula refermen aquesta previsió ja que, en només un any, el nombre de concursos de creditors que han entrat al jutjat mercantil gironí s'ha doblat. Això suposa que el Jutjat d'Instrucció Número 6, que és qui porta els afers mercantils, es trobi en una solució insostenible. El president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, va dir que "la solució més adequada" és aprofitar que l'any vinent Girona tindrà un nou jutjat d'instància (serà el setè) i això ha de servir per especialitzar en temes mercantils el número 6.

El titular del jutjat mercantil, Carlos Peinado, va posar ahir de manifest que en el que portem de 2008 el jutjat ha rebut 1.080 assumptes d'entrada. Però la crisi econòmica també ha comportat un increment afegit de feina, i és que en només un any s'ha doblat el nombre de concursos de creditors que ha rebut el jutjat, passant dels 27 als 50, tant del sector de la construcció com industrials.

El Col·legi d'Advocats, el de Censors de Comptes, el d'Economistes i el de Titulats Mercantils van emetre un comunicat per reclamar que es creï un jutjat mercantil.