L'Estat assumirà el cost de la moratòria del pagament del 50 per cent dels préstecs hipotecaris que es concediran a desocupats i autònoms, i compartirà amb els bancs el risc de morositat que hi pugui haver en aquestes operacions.

El Consell de Ministres va donar ahir el vistiplau al quart bloc de mesures aprovat en aquesta legislatura per afrontar la crisi, que estudiarà de manera urgent el Consell d'Estat aquesta setmana i que s'aprovaran definitivament a la reunió de l'Executiu de divendres que ve.

De les vuit mesures anunciades dilluns pel president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ahir el Consell de Ministres va donar el seu vistiplau a sis, ja que les dues altres s'aprovaran en el marc del diàleg social.

Una de les mesures més rellevants, la de la moratòria hipotecària, es portarà a terme mitjançant un acord "amb dues potes", segons va explicar en la roda de premsa posterior el ministre d'Economia, Pedro Solbes.

D'una banda, s'exigirà un acord entre interessat i entitat, mitjançant un document privat que no tindrà ni costos registrals ni notarials.

Per una altra, l'ICO haurà de concertar els corresponents convenis amb les entitats, que per tant no assumiran cap cost per sumar-se a la mesura, en els quals es determinaran les condicions financeres i les garanties de les esmentades operacions.

El cost l'assumirà l'ICO mitjançant la concessió de crèdits a les entitats que de manera voluntària se sumin a la mesura, segons van explicar onts del Ministeri d'Economia.

Les condicions dels crèdits concedits a les entitats es negociaran en cada conveni, però s'intentarà que el cost financer sigui el mínim possible.

El límit de l'ajornament del pagament de la hipoteca serà de 500 euros al mes (12.000 euros en total), i les quantitats demorades deuran retornar-se des de gener de 2011 en un màxim de deu anys, prorratejades en les mensualitats del crèdit.

En el cas que finalment no es pagui la hipoteca, el risc ho assumiran a mitges el Govern i les entitats "d'acord als termes establerts", va explicar Solbes, qui en qualsevol cas va recordar que els préstecs d'habitatge són els últims que, pel general, deixen de pagar els ciutadans amb dificultats.

Solbes va aclarir a més que aquesta mesura s'ha negociat "permanentment" amb les entitats, a través de les seves patronals, i que la predisposició per adoptar la iniciativa és "total".