Antoni Soy s'ha reunit aquest dimarts amb la direcció de la companyia i amb el comitè d'empresa per exposar-los la voluntat de la Generalitat (màxim accionista de l'empresa) de fer una empresa 'més forta, robusta i competitiva'. La direcció ha presentat a Soy el pla estratègic que aquests dies 's'està tancant'. El pla preveu que la facturació del grup arribi l'any 2011 als 109 milions d'euros.

El secretari d'indústria diu que el pla demostra que amb la injecció d'aquests diners destinats a inversions no es pot 'caure en el parany' de pensar que 'ho tenim tot solucionat'. Segons Soy l'entrada d'aquests diners al capital de Comforsa han de servir per 'enfortir i donar múscul' als reptes de futur d'aquesta indústria metal·lúrgica.

La direcció proposa un pla estratègic de tres anys que s'allargaria fins a finals del 2011. Aquest pla ha de permetre a la companyia incrementar la xifra anual d'ingressos dels 75 milions amb què es va tancar l'exercici 2007 fins als 109 milions amb què s'espera tancar el 2011. L'any 2001 la facturació era només de 40 milions. Les línies del pla anunciat aquest dimarts passa per l'aportació de valor afegit a la gestió, aplicació i inversió en polítiques d'I+D o la consolidació i obertura de nous mercats. Pel que fa al segments de negoci, Comforsa prepara la seva entrada en el sector aeronaval d'alta seguretat.

En la trobada d'aquest dimarts amb direcció i comitè d'empresa s'ha parlat de la possibilitat deixada oberta fa unes setmanes pel conseller d'Innovació, Empresa i Universitats, Josep Huguet, que directius i treballadors de Comforsa puguin acabar formant part de l'accionariat. Soy diu que en el cas dels directius aquest és un tema que fa temps estava sobre la taula. En el cas dels treballadors ha admès que està 'una mica més verd'. De totes maneres ha assegurat que és interessant 'aquesta implicació' i ara caldrà veure com s'acaba concretant.

Respecte a la quantitat en que s'ampliarà el capital, Soy ha dit que la quantitat d'entre quatre i sis milions d'euros es modificarà només per raons 'tècniques'. El secretari d'indústria diu que la quantitat final arribarà als sis milions d'euros : 'Pot ser que inicialment s'ampliï en quatre i posteriorment en dos. Cal veure la idoneïtat de l'operació' ha assenyalat.

Comforsa és una empresa que s'ha especialitzat en la fabricació de components per a vehicles pesants com camions, tràilers o maquinària d'obra pública. Actualment té una cartera de clients formada per 119 companyies entre les que hi ha líders mundials d'aquest subsector. La companyia pertany en el 97,8% a Avançsa, una societat de la Generalitat. El 2,2% restant és d'una societat del govern de Cantàbria ja que a més de les dues plantes que el grup té a Campdevànol i la planta de Ripoll també en disposa d'una a Reinosa (Cantàbria).

El grup tenia la necessitat d'ampliar capital per afrontar noves inversions de modernització de la producció. Després d'estudiar-se diferents opcions com l'entrada de capital privat estranger, la Generalitat va anunciar fa unes setmanes que es mantindria com accionista majoritari, tal i com volien els treballadors.

Comforsa exporta el 89% de la seva producció fora de l'estat espanyol. Entre els seus mercats més importants hi ha Europa (59%), Nord d'Amèrica (16%) i la resta del món (14%). El grup té ara actualment 526 treballadors i és una de les empreses més importants del Ripollès. Actualment l'empresa disposa de divisions dedicades al sector de la forja lleugera que va concentrar el 45% de les vendes de l'any passat, la extrusió amb el 36% de vendes, la mecanització de cigonyals que representa el 17% del total de la facturació i la forja pesada amb un 2% de les vendes.