La intenció de la votació és, segons han explicat fonts de la UGT al comitè d'empresa, intentar evitar la presentació d'un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO). De moment, la participació de la plantilla a la votació se situa al voltant del 85%. CCOO, sindicat minoritari al comitè, rebutja la proposta perquè considera que 'el sou és un dret individual'. A més, aquest sindicat creu que l'expedient s'acabarà presentant.

Aquest dimarts, els diferents torns de la factoria tèxtil Trety de Maçanet de la Selva han anat parant la producció per poder prendre part en el referèndum. Sobre la taula hi ha la proposta, pactada inicialment amb la direcció, de deixar de cobrar dotze dies de salari. La mesura es porta a terme per evitar la presentació d'un ERO que suposaria haver de deixar part de la plantilla a l'atur.

Si la proposta prospera, els mesos de novembre i desembre els treballadors deixaran de treballar durant un màxim de dotze dies (que seran rotatius entre tota la plantilla). El salari corresponent a aquests dies es començarà a descomptar a compte de la paga de beneficis anual, que com a mínim és de 300 euros.

A més, segons fonts de la UGT, entre els mesos de gener i juny, si hi ha feina, la plantilla podrà optar treballar els dissabtes per recuperar part d'aquests dotze dies i evitar deixar-los de percebre. D'altra banda, en cap cas l'empresa tocarà les cotitzacions a la Seguretat Social i les pagues extra.

Divisió entre el comitè

La mesura ha comportat la divisió entre els membres del comitè d'empresa. El sindicat UGT, que en té la majoria, defensa que la proposta és viable i suposa una alternativa a la presentació d'un expedient de regulació. Per la seva banda CCOO, que és minoritari al comitè, rebutja la proposta i la titlla 'd'il?legal' perquè, segons explica un dels seus portaveus, Miquel Moreno, 'el salari és un dret individual de cadascú i no es pot decidir el seu futur en funció del que voti la majoria'.

A més, Moreno també indica que aquesta mesura 'pot assentar un precedent' davant futurs casos en què davallin les comandes. CCOO també creu que, encara que tiri endavant la proposta que es vota en referèndum, 'l'empresa acabarà presentant un ERO'.

Durant tot el dia i fins que acabi d'entrar el torn de nit, la plantilla anirà dipositant el seu vot a les urnes. Es preveu que el recompte dels vots es comenci a portar a terme entre les dotze i la una de la matinada.

L'empresa tèxtil Trety destina bona part de la producció al sector de l'automòbil, i entre els seus clients més importants hi ha la marca Nissan. Això i la crisi econòmica per la qual passa el sector dels cotxes ha comportat que en els darrers mesos hagin davallat les comandes de material que rep.