L'Observatori de Tecnologies de la Informació i Comunicació de Girona (OTIC), creat fa més d'un any, elaborarà el primer anuari sobre l'ús de les TIC a les empreses de les comarques gironines i la seva competitivitat. El treball es basarà en les dades obtingudes en 500 entrevistes telefòniques a directius d'empreses, que s'acompanyaran dels indicadors de l'economia i la societat del coneixement. L'objectiu és obtenir la fotografia de l'estat actual de les empreses i el seu nivell de preparació per poder aplicar la tecnologia, una informació que actualment es desconeix. La metodologia de l'anuari es presentarà aquest dimecres en el marc del Fórum E-Tech de Girona.

Els resultats que s'obtinguin d'aquest estudi, que es repetirà cada any, permetran diagnosticar l'evolució de l'economia i la societat del coneixement a les comarques gironines. Estarà dirigit pel professor Joan Torrent, investigador principal del grup de recerca i2TIC de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), i tindrà una durada d'un any, amb vuit mesos per a la recollida de dades i presentació de resultats i els quatre mesos restants per a la redacció i presentació de l'informe final.

Davant el desconeixement real que hi ha al voltant de les TIC a les comarques gironines, l'anuari se centrarà en una doble via d'anàlisi. D'una banda, s'estudiaran anualment les diferents dimensions de l'economia i la societat del coneixement, com podria ser els equipaments i usos de les TIC (ordinadors, Internet i telefonia mòbil), el seu cost o la vinculació entre universitat i empresa. De l'altra, es recollirà informació concreta de les comarques gironines, amb anàlisis dels usos personals i socials sd'Internet, les fonts de la productivitat i eficiència de l'empresa gironina o anàlisis sectorials específics, entre d'altres aspectes. Aquest apartat es repetiria cada quatre anys.

D'aquesta manera, el que es pretén és obtenir informació fiable per a comprendre l'impacte dels usos de les TIC i dels fluxos d'informació a les empreses de les comarques gironines i estudiar la relació entre les TIC i la seva productivitat i competivitat. El president de l'Associació d'Empreses de Noves Tecnologies de Giona (Aenteg), impulsora de l'Observatori de les TIC de Girona, Joan Ribas, destaca la importància d'aquest treball perquè per primer cop es podrà 'diagnosticar' la 'situació real de les empreses' i el seu nivell de preparació per 'afrontar' els reptes de futur a nivell tecnològic i poder aplicar la tecnologia.

Actualment 'no tenim aquesta fotografia' i per tant 'no sabem la realitat del territori', explica. I afegeix que aquesta informació és indispensable per poder aplicar i ajustar la tecnologia que necessita cada empresa. 'La tecnologia no ens ha de neguitejar; hem de saber triar la que més ens interessa i aplicar-la'. I recorda que en temps de crisi, l'empresa que en surt menys perjudicada és aquella que ha apostat per la innovació i l'ús de les TIC.

La mostra d'empreses

L'univers d'empreses a les comarques gironines està format per un total de 66.682, majoritàriament del sector serveis (41,8%), comerç al detall (20,37), i construcció (18,24%), seguit de professionals i artistes (11,59%) i indústria (8%). La mostra que recollirà l'estudi contemplarà el sector d'activitat però també la mida de l'empresa i la seva distribució comarcal, amb un total de 500 entrevistes telefòniques a directius amb un marge d'error del +/- 4,5%. Durant una mitja hora de durada, els entrevistats hauran de contestar preguntes qualitatives i quantitatives i en cas que no vulguin oferir informació econòmica o financera, es contempla la possibilitat de consultar el Registre Mercantil.

La metodologia de l'anuari es presentarà aquest dimecres en el marc del quart fórum E-Tech que s'organitza a l'Hotel Carlemany de Girona. Entre els ponents convidats, destaca la presència del professor del Departament de Sistemes d'Informació d'ESADE, Enric Colet, que parlarà de la 'Crisi en el sector TIC' i el director general d'Indra, Josep Maria Vilà, que oferirà una conferència col·loqui. Al finalitzar la jornada, es lliuraran els premis E-Tech 2008. La cloenda anirà a càrrec del secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat, Jordi Bosch.