Pocs dies després que es constatés el col·lapse que viu el jutjat mercantil de Girona, igual que molts altres de Catalunya per l'allau d'expedients concursals que es tramiten, el Consell General del Poder Judicial ha acordat reforçar aquests jutjats amb més jutges i funcionaris. I és que Catalunya concentra el 40% de tots els processos concursals de l'Estat.

El gruix de les mesures es donarà a Barcelona, on cada un dels sis jutjats mercantils rebrà dos funcionaris de suport. A les províncies de Girona i Tarragona, com a Barcelona, també es reforçarà amb més jutges els jutjats, mentre que a Lleida es valorarà l'assignació d'un magistrat en pràctiques perquè reforci temes diferents dels processos concursals, com la competència i protecció de dades, entre d'altres.

Els tres vocals territorials del CGPJ designats per Catalunya, Ramon Camp, el gironí Carles Cruz i Miguel Julián Collado, es van reunir ahir amb el ple de la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), a Barcelona, als membres del qual van comunicar aquestes mesures.

Segons l'estadística del primer semestre del 2008, facilitada pel TSJC, els jutjats mercantils de Barcelona han augmentat un 24% els assumptes ingressats fins al 30 de setembre d'aquest any, principalment a causa de la crisi econòmica i al tancament d'empreses.

Concretament, dels 1.800 assumptes ingressats fins al 30 de setembre de 2007 s'ha passat als 2.309 d'aquest any en la mateixa data. pel que fa a tot Catalunya, els jutjats mercantils han crescut un 16% durant el primer semestre d'aquest any, una situació que han denunciat diverses vegades els jutges d'allò mercantil, que també han destacat la dificultat d'afrontar aquest volum de treball de la resolució del qual depèn que molts treballadors puguin cobrar les indemnitzacions d'acomiadament i l'atur.