El mateix estudi, titulat 'Conciliació de la vida personal, familiar i laboral a les empreses gironines', posa de manifest que les empreses que les apliquen milloren la seva productivitat. Ara bé, el treball detecta que majoritàriament només les dones s'acullen a les mesures. Per exemple, només un 5,5% dels homes de les empreses enquestades van demanar una ampliació del permís de paternitat.

Aquest és el primer estudi que s'ha editat dins la iniciativa del Baròmetre de l'Empresa Familiar a Catalunya. Es tracta d'un projecte conjunt de la Càtedra Cambra de l'Empresa Familiar (UdG), la Fundació Jaume Casademont, l'Associació Catalana de l'Empresa Familiar i el Instituto de la Empresa Familiar. L'objectiu del baròmetre és elaborar un seguit d'estudis que permetin fer una radiografia de les empreses familiars a Catalunya, generar coneixement sobre els sectors i característiques de l'empresa familiar i aglutinar esforços i establir sinergies entre universitats i escoles al voltant d'aquest tipus d'empresa.

En un dels estudis que es presentarà públicament divendres en un acte al Parc Científic i Tecnològic de Girona, es detecta que les empreses petites són més favorables a aplicar mesures que ajudin a conciliar vida laboral i familiar perquè 'coneixen els casos de prop'. 'A les enquestes ens expliquen que els suposa un gran esforç permetre una reducció de jornada o allargar un permís de maternitat però que, a la llarga, veuen que aquests treballadors produeixen més perquè estan satisfets amb la resposta de l'empresa', ha explicat la directora de la Càtedra Cambra de l'Empresa Familiar, Dolor Muñoz.

Per Muñoz, l'exemple d'Holanda és clau. Segons ha explicat, Holanda és el país on hi ha més contractes a temps parcial i on es permet flexibilitzar més la jornada laboral -tant a homes com a dones- i, en canvi, és allà on els índexs de producció són més elevats.

De les 300 empreses de menys de 250 treballadors enquestades, el 25% ja està aplicant plans d'igualtat que permeten conciliar família i treball i un altre 25% està redactant els plans. Muñoz ho ha valorat molt positivament ja que la llei no obliga a empreses tant petites a aplicar aquestes mesures.

Per Muñoz, les empreses petites són més sensibles a l'hora de permetre la conciliació perquè ho tracten com un tema individual i coneixen la persona que ho demana i perquè ho fa. En canvi, a les empreses grans aquest tracte individualitzat és més complicat que es doni.

Ara bé, la connotació negativa que ha posat de relleu l'estudi és que es concep la conciliació com un aspecte que afecta només les dones. Segons algunes dades facilitades per Muñoz, a les empreses enquestades hi ha un 38% de les dones tenen contractes a temps parcial enfront del 7% d'homes. 'Cal canviar la concepció i que la societat deixi de veure que la conciliació només és una mesura per dones', ha demanat Muñoz.

Les mesures que més s'apliquen a les empreses són els contracte a temps parcial -sobretot a sectors com el comerç i els serveis- i els horaris flexibles d'entrada i sortida. L'estudi detecta però que encara no s'aplica ni el teletreball ni els torns especials.

El baròmetre també presentarà divendres un segon estudi titulat 'Sobreviure generacions; factors d'èxit en les empreses familiars gironines i relació amb les polítiques de recursos humans'. Aquest estudi, que s'ha fet en base a 30 entrevistes en profunditat, detecta que les empreses familiars gironines destaquen que el capital humà i la qualitat són els principals factors d'èxit del seu negoci.