En total, 703 treballadors han pres part en el referèndum que s'ha celebrat a la factoria, i d'aquests 427 han donat el vistiplau a la proposta. La mesura suposa que, entre aquest novembre i desembre, els treballadors deixaran d'anar a treballar durant dotze dies per torns rotatius. El sindicat CCOO, minoritari al comitè, manté que la mesura 'és il·legal' i que s'ha donat 'una fitxa' a la direcció de l'empresa per fer-la servir en properes ocasions.

Dels 823 treballadors que hi ha a la factoria de Maçanet, 703 van dipositar ahir el seu vot a les urnes durant el referèndum. Un cop el darrer torn de nit va haver votat, es va procedir al recompte, que va donar una clara majoria al sí. En total, 427 treballadors van optar per acceptar la proposta de deixar de cobrar part del salari, 239 hi van votar en contra, 34 van emetre un vot en blanc, i tres de les votacions van ser nul?les.

Així, la proposta ha prosperat amb un 60,7% dels vots a favor. Això suposa que, entre els mesos de novembre i desembre, els treballadors deixaran d'anar a la feina durant un màxim de dotze dies (que seran rotatius entre tota la plantilla). El salari corresponent a aquests dies es començarà a descomptar a compte de la paga de beneficis anual, que com a mínim és de 300 euros.

De totes maneres, entre els mesos de gener i juny, si hi ha feina, la plantilla podrà optar treballar els dissabtes per recuperar part d'aquests dotze dies i evitar deixar-los de percebre. D'altra banda, en cap cas l'empresa tocarà les cotitzacions a la Seguretat Social i les pagues extra.

Tot i això, el referèndum no és el darrer pas perquè la mesura tiri endavant. Un cop ha rebut el vistiplau dels treballadors, la direcció l'ha de presentar ara davant l'Administració, que ha de decidir si ho permet o no.

Accions jurídiques

Aquest dimecres, el sindicat CCOO -minoritari al comitè d'empresa i contrari a la proposta- ja ha avançat que emprendran les accions necessàries per evitar que la proposta avanci. Segons ressalta un dels seus portaveus, Oriol Canosa, 'farem les accions que considerem oportunes amb el nostre gabinet jurídic per evitar que se'ns vulnerin els drets'.

Per al sindicat, la proposta és 'il·legal' perquè es 'decideix un dret individual de cadascú com és el salari amb el què vota la majoria', segons concreta el portaveu. A més, Canosa indica que el resultat del referèndum 'ha donat una fitxa a l'empresa perquè jugui a la ruleta amb nosaltres'.

El sindicat ha reiterat avui que, encara que s'hagi tirat endavant la proposta, l'empresa acabarà presentant un ERO. 'Durant els darrers anys hem vist com la plantilla, que va arribar a ser de 1.400 persones, s'ha anat reduint de manera reiterada', ha concretat Canosa. CCOO també defensa que la seva proposta, que consistia en deixar de percebre el plus de beneficis, s'assegurava 'que no anéssim a l'atur', com indica el portaveu.

L'empresa tèxtil Trety destina bona part de la producció al sector de l'automòbil, i entre els seus clients més importants hi ha la marca Nissan. Això i la crisi econòmica per la qual passa el sector dels cotxes ha comportat que en els darrers mesos hagin davallat les comandes de material que rep.