Els treballadors de Nissan han radicalitzat les seves accions de protesta contra la retallada de plantilla que planteja l'empresa i ahir es van concentrar a les portes de la seu comercial de la multinacional a Barcelona, contra la qual van llançar tota mena d'objectes contundents. La plantilla responia així a l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que Nissan va presentar dilluns formalment en el Departament de Treball per acomiadar 1.288 treballadors abans de final d'any i 392 més al setembre de 2009.

Respecte a aquest ERO, la Consellera de Justícia, Montserrat Tura, va opinar ahir després de la reunió del Consell Executiu de la Generalitat, que el fet que l'expedient de Nissan es fonamenti en motius "organitzatius i productius, no econòmics" hauria de facilitar una "aproximació de les parts" en els pròxims 30 dies.

Més d'un miler de treballadors van sortir ahir al migdia la plaça d'Espanya de Barcelona i es van dirigir a peu fins a la seu comercial de Nissan, un edifici de deu plantes amb estructura de vidre que van fer objecte de la seva ira.

Alguns operaris han llançat ous, llaunes de refresc, ampolles de vidre, pedres, bengales i fins i tot tanques de metall contra l'edifici, sense que ningú resultés ferit.

Davant l'actitud dels treballadors, els Mossos d'Esquadra s'han dirigit fins a la zona per intervenir i, encara que en un primer moment s'han viscut moments de tensió, ja que algunes persones han bolcat contenidors i llançat tomàquets i pedres als agents, finalment la manifestació s'ha dispersat sense més incidents.

UGT va exposar ahir la seva por que darrere de les mesures de Nissan de rescindir 1.680 llocs de treball en les seves plantes de la Zona Franca de Barcelona i de Montcada, s'amagui un pla de deslocalització.

Més EROs

El fabricant de components d'automoció Esteban Ikeda, proveïdor de Nissan, presentarà aquesta setmana l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que afectarà 95 treballadors, i que va decidir retirar temporalment a finals de l'octubre a l'espera que Nissan aclarís el seu futur.