Pel costat positiu, va avançar que l'IPC tancarà 2008 per sota del 3%.

En roda de premsa per a valorar la dada de l'IPC d'octubre, Vegara va indicar que el Govern actualitzarà el programa d'estabilitat d'Espanya a la fi de desembre i que "lògicament, en un entorn econòmic tan canviant i no per a millor", preveu revisar la previsió de creixement per a 2009, del 1%, "amb riscos a la baixa".

De cara a la dada de creixement de l'economia del tercer trimestre, que publicarà l'Institut Nacional d'Estadística divendres que ve, Vegara va assegurar que "raonablement és d'esperar que se situï en els nivells" avançats fa unes setmanes pel banc d'Espanya, i que van reflectir una caiguda del 0,2% en taxa intertrimestral. "Hem vist alguna vegada alguna desena de diferència (entre l'avanç del Banc d'Espanya i la dada de l'INE), però no és el normal".

L'IPC BAIXARÀ DEL 3%.

"Pensem que l'IPC va a acabar (l'any) per sota del 3%", va indicar així mateix Vegara, per a argumentar que, al seu judici, "es donen totes les condicions perquè es tanqui l'any en aquests nivells, amb el permís del petroli". "En les circumstàncies actuals és ben probable que això ocorri".

A més, després de titllar de "positiu" la dada de l'IPC d'octubre (3,6%) i atribuir la caiguda interanual de l'índex en nou desenes en taxa interanual a la moderació dels preus energètics i dels aliments elaborats, va considerar que "és raonable" que el diferencial amb la zona euro, que ja ronda el mig punt percentual, "es mantingui en nivells reduïts durant els pròxims mesos".

Quant a l'efecte que tindrà la baixada de la inflació en la negociació salarial del pròxim any, en un context de crisi econòmica, Vegara es va mostrar convençut que els empresaris i sindicats "tindran en consideració la ràpida desacceleració de la inflació i el comportament de l'ocupació", que, va dir, "no està sent satisfactori".

"Aquests elements van a ser considerats en la negociació salarial de 2009, de manera que es donarà "un comportament dels salaris més d'acord amb la situació actual i menys a nivells propers al 5%, que eren deguts al repunt del cru", va afegir.