L'import dels efectes de comerç tornats impagats va ascendir a 28,09 milions d'euros el mes de setembre a Girona, un 79,9% més que el setembre de l'any passat, i la segona xifra més alta després de la de juliol (28,82 milions) de tota la sèrie històrica, iniciada l'any 2002. Segons va informar ahir ?l'INE, en el conjunt de l'Estat, la morositat comercial va augmentar a un ritme interanual del 98,7%, fins arribar a 1906 milions d'euros en un mes.

Per vuitè mes consecutiu, l'import mitjà dels efectes de comerç impagats va superar el dels efectes vençuts. En concret, l'import mitjà dels efectes impagats es va situar en 3.109 euros, un 28,4% superior al de setembre de 2007, mentre que el dels vençuts va ascendir a 3.042 euros, un 1,9% menys. En el cas de Girona, l'import mitjà dels impagats va situar-se en 2.743 euros.

Molt utilitzat per les pimes

Els efectes de comerç són les obligacions o promeses que es fan les empreses entre elles per escrit (a través de pagarés, lletres de canvi i efectes acceptats) de pagar certa suma de diners (pel subministrament de mercaderies i serveis) en un termini determinat, normalment entre 60 i 90 dies.

El proveïdor va amb aquest paper a la seva entitat financera perquè li avanci ls diners; el problema ve quan venç el termini i el deutor no ha abonat la quantitat compromesa: el banc ho descompta immediatament i fins i tot aplica una penalització.

Aquest sistema de finançament està especialment estès entre les petites i mitjanes empreses, amb més dificultats per accedir a les grans línies de crèdit. No obstant, els efectes impagats representen una part molt petita dels pagaments del sistema bancari.

Les comunitats autònomes amb un percentatge més alt d'efectes de comerç impagats sobre vençuts van ser Canàries (9,2%), Andalusia (7%), Extremadura (6,8%) i Múrcia (6,4%).

Per contra, les comunitats amb un percentatge d'efectes de comerç impagats més baix sobre vençuts van ser País Basc (3,4%), Navarra (3,6%) i Galícia, amb un 3,8%.

Segons l'import mitjà dels efectes de comerç impagats, Extremadura i Balears van ser les regions amb un import mitjà més alt, amb 5.049 euros i 5.229 euros, respectivament, mentre que Catalunya i Astúries van registrar els menors imports, amb 2.072 i 2.463 euros.

Aquest setembre, l'import mitjà dels efectes de comerç impagats en les caixes va ser de 3.711 euros, mentre que en les cooperatives de crèdit va ascendir a 3.656 euros i en els bancs, a 2.792 euros.