Europa toca de ple la recessió. El PIB de l'eurozona ha entrat en recessió per primera vegada en la seva història. Ahir es va conèixer que el producte interior brut de la zona euro va baixar un 0,2% en el tercer trimestre, fet que suposa el segon trimestre consecutiu de creixement negatiu, i la primera recessió des de la seva creació en 1999.

I és que la situació és dramatica en molts països. Així, mentre alguns com França aconsegueixen salvar la situació pels pèls, en el tercer trimestre de l'any, altres com Itàlia o Alemanya ja entren de ple en un creixement negatiu.

Pitjor dada en 15 anys

Mentrestant, l'economia espanyola es va contraure un 0,2% en el tercer trimestre de l'any, davant del creixement del 0,1% experimentat en el trimestre precedent, sent la primera vegada en 15 anys que el PIB trimestral registra un creixement negatiu, segons l'avanç de la Comptabilitat Nacional Trimestral publicat ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Tenint en compte que tots els pronòstics apunten a una major desacceleració de l'economia espanyola en els pròxims mesos, Espanya estaria prop de la recessió econòmica (dos trimestres consecutius de creixement negatiu) i podria sumar-se així a la llista de països que es troben ja en aquesta situació, com Alemanya, que ahir mateix va fer públic que en el tercer trimestre va entrar en recessió.

L'economia espanyola no retrocedia en un trimestre des del segon trimestre del 1993, quan va decréixer un 0,3%. En el tercer trimestre del 2007, el PIB va experimentar un creixement del 0,6%.

En taxa interanual, l'economia espanyola va créixer en el tercer trimestre un 0,9%.