Les comarques de Girona han registrat 11.287 accidents laborals amb baixa des de principis d'any fins el mes de setembre, el que suposa un descens acumulat del 9,1%, segons dades del Departament de Treball. En els tres primers trimestres de l'any s'han registrat 73 accidents greus a la feina (un 11% menys) i 5 de mortals (un 54,5% menys). En tots els casos es tracta de dades que milloren l'estadística del conjunt de Catalunya, que registra un descens global dels accidents del 3,85%, tot i que els mortals han augmentat un 3,8%. Entre gener i setembre, 81 treballadors catalans van morir mentre realitzaven la seva feina.

Pel que fa a l'anàlisi comarcal, Girona presenta un balanç positu a excepció de la Garrotxa, on els accidents laborals augmenten un 2,6% aquest any. Destaquen els descensos del 20,3% a la Cerdanya, de l'11,9% al Baix Empordà i del 10,7% al Ripollès.

Pel que fa als 5 accidents mortals, dos s'han registrat al Baix Empordà, dos al Gironès i un a l'Alt Empordà. Cal constatar que aquesta última comarca va tenir un balanç especialment tràgic entre els mesos de gener i setembre de l'any passat, amb un total de set morts a la feina.

La construcció

Catalunya va registrar en els nou primers mesos de l'any 19 accidents mortals en el sector de la construcció, xifra que suposa una caiguda del 29,6% respecte al mateix període de l'any anterior, segons dades recopilades per la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC).

La CCOC ha assegurat que aquesta reducció no és deguda al nombre més baix d'empleats ni a una disminució conjuntural, sinó a les polítiques de prevenció de riscos laborals. Els sinistres greus van baixar un 3,6%, fins a situar-se en 269, i els lleus van disminuir un 13,4%, amb 22.258 accidents. Respecte a les dades del 1999, els accidents mortals van disminuir un 63%, els greus un 33% i els lleus un 38%.

Tenint en compte les xifres de l'últim any mòbil, els accidents greus van augmentar un 4,4%, mentre que els lleus i mortals es van reduir un 3,7% i un 18,3%, respectivament.

Per millorar la prevenció d'accidents en la construcció, la CCOC ha proposat fer públics els resultats de les investigacions de l'autoritat laboral, millorar la formació dels funcionaris pel que fa a controls i sancions, i controlar la qualitat dels estudis de seguretat que han d'incorporar els projectes d'obres.

A partir del mes de setembre, però, l'índex de gravetat de la construcció catalana, que indica el nombre d'accidents greus o mortals per cada 100 treballadors, ha augmentat un 9% respecte l'any passat com a conseqüència d'un major nombre d'accidents greus. Per províncies, Lleida és la que registra un major índex de gravetat (2,29), seguida de Tarragona (1,26), Barcelona (1,22) i Girona (1,16).

Temporalitat i sinistralitat

Els treballadors eventuals han patit durant aquests 9 primers mesos el 50% dels accidents mortals, i el 57% dels accidents greus i lleus. Com que és el personal majoritari en les obres, la CCOP creu que aquestes dades posen de manifest que el tipus de contracte, ja sigui eventual o fix, no incideix en la sinistralitat laboral del sector "com asseguren reiteradament els Sindicats i l'Autoritat laboral".

La CCOP assenyala també que s'està estigmatitzant el sector de la construcció com el que més accidents laborals registra, quan hi ha 17 activitats econòmiques amb un índex d'incidència superior, segons dades que publica del Departament de Treball de la Generalitat.

Entre elles, destaca especialment el sector de la fusta, que supera el de la construcció tant en el nombre d'accidents mortals com en els greus i els lleus.