Els governs espanyol i català es van comprometre ahir a crear, abans del pròxim mes de desembre, un grup de treball que abordi "específicament" la situació de Nissan a Catalunya, després que la companyia hagi anunciat la seva intenció d'acomiadar 1.680 persones al llarg de l'any vinent.

Les dues administracions van acordar també que la Generalitat participarà en un altre grup de treball format pel Govern central i nou comunitats autònomes per analitzar quines són les infraestructures necessàries per a la implantació del cotxe elèctric a Espanya.

Aquests són els dos principals acords a què van arribar ahir els ministres d'Indústria i Treball, Miguel Sebastián i Celestino Corbacho, i els seus homòlegs catalans, Josep Huguet i Mar Serna, respectivament, en la reunió que han mantingut al Palau de la Generalitat per parlar del futur del sector de l'automoció a Catalunya.

Prèviament a la reunió, els quatre ministres i consellers van mantenir una breu reunió amb el president català, José Montilla.

Segons van informar la Generalitat i el Govern central en un comunicat conjunt, la reunió, la primera que celebren les dues administracions per abordar la crisi del sector del motor, ha conclòs amb el ferm compromís de crear un grup de treball per tractar la situació de Nissan a Catalunya.

En aquest grup, que es crearà abans que acabi el mes de novembre, "es demanarà també la implicació de la companyia", que de moment no ha presentat un pla industrial que garanteixi la continuïtat de la factoria de la Zona Franca de Barcelona.

La Generalitat encara no ha demanat formalment a Nissan que participi en aquesta taula, encara que confia que la companyia acceptarà la petició, segons que van indicar a Efe fonts del Govern català.

Els dos executius van acordar també que la Generalitat participi en un segon grup de treball format pel Govern i nou comunitats autònomes que tenen indústries automobilístiques per estudiar com desenvolupar la infraestructura necessària que permeti la posada en marxa del projecte del cotxe elèctric.

De la mateixa manera, els quatre assistents a la reunió es van comprometre a donar conti?nuïtat a la col·laboració intergovernamental i a dur a terme una estratègia coordinada amb un doble objectiu: "dibuixar el futur del sector a llarg termini i trobar solucions a la situació conjuntural provocada per la crisi econòmica".

Els dos governs també van coincidir en la necessitat que la Unió Europea doni suport "inequívocament" a aquest sector productiu, un dels més afectats per la crisi econòmica.

Coincidint amb aquesta reunió, uns mil treballadors de Nissan, segons els sindicats, es van concentrar a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, davant del Palau de la Generalitat, per exigir a les administracions que rebutgin l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que ha presentat la multinacional.

El president del comitè d'empresa de Nissan a Barcelona, Javier Donate, va explicar que els treballadors s'havien mobilitzat per recordar als governs autonòmic i central que el cotxe elèctric no és la solució de futur per a les plantes catalanes, que el que necessiten són nous vehicles "estàndards".