En un esmorzar informatiu organitzat pel Fòrum de la Nova Economia, López Garrido ha recordat que aquest tipus d'operacions, que afecten sectors estratègics i "especialment sensibles", com el de l'energia, estan "perfectament" tipificades al dret europeu i a l'espanyol.

Si el moviment de Lukoil "es plantegés formalment", ha afegit, s'hauria de "mirar amb lupa" i "a fons" altres qüestions, com la "reciprocitat", això és, si Repsol podria fer la mateixa operació "a Rússia", si podria "comprar un 20 o un 30% de Lukoil o d'altres empreses energètiques".

López Garrido ha indicat que l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero vol que Repsol "segueixi sent una empresa indubtablement espanyola" i "independent".

Preguntat si el Govern és partidari d'ajudar Sacyr, primer accionista de la petroliera espanyola (20,01%), per alleujar la seva càrrega financera amb la finalitat d'evitar que es desfaci de la seva participació, López Garrido ha subratllat que les regles que cal seguir són les que permeten al Govern facilitar liquiditat al sistema financer perquè aquest pugui ajudar empreses determinades "si considera que econòmicament i amb les regles del mercat pot" fer-ho.

NOVES MESURES FISCALS

El secretari d'Estat ha apuntat que a partir de la proposta econòmica que presentarà la Comissió Europea el pròxim dia 26, hi haurà "mesures noves de tipus fiscal" a escala nacional i europea "obertes a totes les empreses".

"Les (empreses) que puguin accedir i s'ajustin a les normes establertes podran beneficiar-se'n, però no crec que calgui estar veient una a una o sectorialment quines són les ajudes que cal donar, perquè això podria afectar la competència, i cal tenir-hi molt de compte", ha precisat.

Els Governs, ha afegit, podran traduir aquestes mesures fiscals "en baixades d'impostos o pujades de despeses" en àmbits com el de les infraestructures, opció aquesta última que va qualificar d'"interessant", i alhora ha assenyalat que el president electe dels Estats Units, Barack Obama, preveu fer "una cosa semblant".