L'estadística és preocupant si s'analitzen les baixes que fan referència a la indústria (1.387), principalment dels sectors com el tèxtil, la fusta o la mineria, perquè evidencien un degoteig d'acomiadaments. El sindicat UGT ha alertat aquest divendres que, si l'Estat i la Generalitat no injecten diners directament a les empreses, molts dels ERO temporals del sector s'acabaran convertint en extincions de contractes.

Les dades d'afiliació a la Seguretat Social a les comarques gironines corresponents als nou primers mesos d'any parlen per elles mateixes. Des de gener fins a finals de setembre, 6.384 treballadors de la construcció i 1.387 de la indústria han deixat de cotitzar al règim general. L'estadística recull el sotrac que ha viscut el sector del totxo, però també fa evident que sectors com el tèxtil, la fusta o la mineria han notat els efectes de la crisi.

I és que, de gener a setembre, 554 treballadors gironins del tèxtil, 273 de la fusta i el suro, 228 de la mineria i 241 d'empreses de productes metàl·lics s'han donat de baixa a la Seguretat Social. Aquesta davallada, però, es compensa al còmput global perquè els serveis han aguantat la sotragada, i han incorporat 6.278 treballadors nous al règim general d'afiliació.

Tot i això, des de la UGT s'alerta que, excepte els serveis, l'hostaleria i el comerç, 'la immensa majoria dels sectors tenen evolucions negatives'. I que, tard o d'hora, la crisi acabarà afectant també els serveis i aleshores el sotrac serà encara més gran.

El secretari de Coordinació Sectorial del sindicat, Camil Ros, ha demanat més implicació a l'Estat, a la Generalitat i als ajuntaments per frenar la tendència negativa. 'Cal un pla de rescat per a la indústria catalana, que es faci a imatge del que hi ha hagut a nivell financer, perquè sinó el mal comportament d'aquesta acabarà arrossegant la resta de sectors', ha declarat Ros.

D'ERO temporals a acomiadaments

En referència a les comarques gironines, Ros ha indicat que, a la demarcació, el pitjor encara està per arribar. 'La majoria d'expedients que s'han presentat són de suspensió temporal de contractes, però si no s'actua aviat, s'acabaran convertint en acomiadaments', ha afirmat el secretari.

En aquest sentit, Ros ha dit que la situació que es viu a Barcelona -amb expedients massius com el de Nissan- és només la punta d'un iceberg que s'anirà estenent al territori. Sobretot, tenint en compte que a la demarcació hi ha empreses -com la Hutchinson de Palamós- que depenen directament del sector de l'automoció. 'Si no es frena la situació, en els propers mesos l'allau d'ERO serà més desastrós', ha avançat el secretari.

Per això, el sindicat ha posat sobre la taula un seguit de mesures per fer front a la crisi, que han batejat com a 'Pla de rescat de la indústria'. Proposen, entre d'altres, que les administracions impulsin crèdits per garantir la liquiditat de les empreses, o ajuts que els hi permetin entrar a formar part del seu capital. 'Demanem, per exemple, que el model de Comforsa s'apliqui a altres factories com ara Aconda Paper de Flaçà', ressalta Camil Ros.

A més, el sindicat també demana a l'Estat que faci un decret llei urgent per preservar intacta la prestació per desocupació intacta als treballadors afectats per un ERO temporal que vagin a l'atur. 'Es tracta de traslladar el model del pla de rescat financer a les empreses i a les famílies per evitar que paguin els plats trencats de la crisi', ha dit el secretari de Coordinació Sectorial de la UGT.

'Si hi ha diners per a la banca, també n'hi ha d'haver per als aturats', ha afirmat Camil Ros resolutiu. El sindicat també ha demanat que Estat, Generalitat i ajuntaments destinin més partides per facilitar la inserció i la ocupació, 'perquè els acords que hi ha ara són només un aparador, però la dotació no s'incrementa', ha lamentat Camil Ros. La UGT ha anunciat que, si no es mou fitxa en els propers mesos, i les 'exigències no es tradueixen en polítiques clares', apujaran el to de les reivindicacions.