U

na de les idees que s'han posat sobre la taula en les jornades d'economia de s'Agaró d'aquest any ha estat plantejar si ha d'ajornar-se el debat sobre el finançament autonòmic per centrar-se en la resolució de la crisi. En poques paraules, aggiornamiento.

Va llançar la idea el secretari d'Economia i Ocupació del PP, Álvaro Nadal, home de confiança de Cristóbal Montoro, i precisament en un fòrum que no acostuma a ser especialment amable amb els representants populars. Divendres a la nit, en l'habitual col·loqui que segueix al sopar a S'Agaró, Álvaro Nadal, va assegurar que "no es pot plantejar canviar el model de finançament autonòmic amb la que està caient" i va advocar per centrar-se en els reptes de resoldre la crisi econòmica. Aquesta idea va ser rebatuda per diversos dels presents, entre ells, Francesc Granell, un dels assessors econòmics del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls. Tot i això, el jove càrrec del PP no es va intimidar i va assenyalar que "en tot cas la revisió del finançament autonòmic ha de tenir en compte que aquest país és més pobre". Álvaro Nadal va afegir que "amb la que està caient ningú pot pensar que es canviarà el sistema i quedarà millor" i va denunciar: "els ingressos fiscals han caigut un 5% del PIB en un any i això no ho podem ignorar".

Sorprenentment, Álvaro Nadal va trobar un aliat inesperat en el president de l'associació d'empreses constructores Seopan, David Taguas, que no fa tant exercia de màxim responsable de l'Oficina Econòmica del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero. "No puc dir que no hi estic d'acord, i a més jo crec en general en la coresponsabilitat fiscal, però aquest és un tema controvertit" va manifestar. Taguas va reconèixer que "s'ha produït una inusitada caiguda dels ingressos públics" que va atribuir, en part, a la desaparició dels ?guanys de capital i a la caiguda d'ingressos fiscals derivats de transaccions de l'habitatge".

"Política fiscal contracíclica"

De la seva banda, Álvaro Nadal va afegir que "un model federal sòlid ha de basar-se en una comptabilització global, no a finançar transferència per transferència, tal com s'està fent ara", i va denunciar que "no es pot parlar de greuges com a punt de partida per canviar el sistema de finançament autonòmic". David Taguas, com a paquet de solució a la crisi econòmica va advocar per "una política fiscal contracíclica, que aposti per l'obra pública en infraestructures i que compensi l'enorme caiguda de la demanda agregada". Taguas va admetre que l'economia podria tancar l'any 2009 amb una caiguda del 0,7% però es va mostrar convençut que "es té capacitat per enfrontar aquest moment". Álvaro Nadal va ser menys optimista: "no hi ha tants diners com abans, no podem augmentar impostos".

De la seva banda, la Generalitat va estar representada pel conseller d'Obres Públiques, Joaquim Nadal, que va participar activament en el col·loqui per després advertir als periodistes presents que ell no havia estat allà. No serà aquest cronista qui li porti la contrària.