El jutjat mercantil ha aprovat el concurs de creditors que va sol·licitar l'empresa Filatures Puigdemont de Sant Esteve d'en Bas, que deixarà sense feina 58 treballadors. Des de feia tres setmanes, l'empresa i els representants dels treballadors estaven en contacte per arribar a un acord però no s'havia aconseguit perquè l'empresa argumentava sempre problemes de liquiditat per assumir les compensacions. Segons el president del comitè, Àngel Puertas, el concurs de creditors -anteriorment conegut com a suspensió de pagaments- "és el pitjor" que els podia passar perquè és el procés legal més llarg i perquè gairebé amb tota seguretat no els permetrà rebre indemnitzacions superiors a les fixades per la llei.

L'empresa ja havia comunicat que havia presentat el concurs de creditors però estava pendent de ser acceptat. "Al principi se'ns va dir que hi hauria un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) però al final s'ha optat per la via del concurs", explica Puertas, per declarar l'empresa com a insolvent pels deutes que té acumulats.

Aquesta és la "pitjor" sortida que es podien imaginar, afirma Puertas, perquè és la més llarga des del punt de vista legal -calculen que pot tardar almenys dos mesos- i a més descarten amb gairebé tota seguretat poder aconseguir millors indemnitzacions que les que estableix la llei, tal com volien pactar amb l'empresa per la via de la negociació. El següent pas serà entrar en converses amb els gestors assignats però encara no hi ha fixada cap trobada.

"La situació és molt complicada i segurament haurem d'anar al fons de garanties socials", apunta el president del comitè. No només per cobrar les indemnitzacions sinó també pels salaris que quedaran pendents i la paga extra de Nadal. L'empresa semblava tenir intenció de pagar la nòmina d'aquest novembre, però els treballadors no saben què passarà al final.

Creada l'any 1953, Hilaturas Victoriano Puigdemont S.A. es dedicava a la producció de filatures en títols grossos i n'exportava el 80%. Deixa al carrer a una plantilla de 58 persones, la majoria dones (un 70%). La meitat dels treballadors tenen més de cinquanta anys i la resta en té de quaranta en amunt, alguns amb antiguitats de més de 36 anys.