El parquet madrileny va tancar la sessió d'ahir amb un repunt del 8,13%, la cinquena pujada més forta de l'any, que va situar l'Ibex 35 en la cota dels 8.622,6 punts, impulsat pel rescat del banc nord-americà Citi, que ha tornat la calma al sector financer.

L'Ibex va obrir la sessió d'ahir amb una pujada del 2%, impulsat pel tancament alcista de Wall Street, divendres, dia que es va saber que Timothy Geithner serà el nou secretari del Tresor, i després del significatiu repunt que va registrar el parquet nord-americà en la seva obertura d'ahir, l'Ibex va consolidar el seu ascens, que va arribar a ser un dels més forts de l'any.

Al repunt d'ahir va contribuir el sector financer, que va reprendre de nou l'optimisme després de conèixer que el Tresor dels EUA i la Corporació Federal de Garantia de Dipòsits han assolit un acord amb Citi per assegurar actius de l'entitat per 306.000 milions en garanties, préstecs i acords abonats per béns immobles i comercials i altres actius, va assenyalar l'entitat.

Les pujades més fortes de la jornada van ser per a Gamesa (+22,08%), Acciona (+16,72%), OHL (+15,42%), Iberdrola (+14,26%), Tècniques Reunides (+12,72%) i Ferrovial (+12,54%). En el sector financer, Bankinter va guanyar un 11,20%, per davant de BBVA (+9,78%), Santander (+9,23%), Banco Popular (+6,82%), Banc Sabadell (+5,89%) i Banesto (+5,89%). Els experts consultats asseguren que el sector financer i l'energètic són dos dels més afavorits per les notícies que estan apareixent a fora i a dins d'Europa.

En aquest sentit, van destacar que el rescat de Citi, l'ampliació de capital del banc britànic Standard Chartered i el fet que el president de Santander, Emilio Botín, anunciés que el 80% dels accionistes minoritaris del banc ja han donat ordre per participar de l'ampliació de capital, van donar "ales" a les entitats i van tornar part de la confiança als inversors. Així mateix, apunten que a Espanya el mercat està començant a descomptar la possibilitat que l'altre gegant, BBVA, es llanci a una operació similar a la del Banco Santander.

Els experts també ressalten que les especulacions sobre els possibles moviments accionarials a Repsol han impulsat no només el sector, sinó també les companyies implicades. La petroliera va tancar ahir amb una pujada del 7,84% i Criteria, amb un 5,16%. Per contra, Sacyr es va deixar un 4,95%, seguida d'Iberia (-0,57%) i Grifols (-0,49%).

Les principals borses europees també van tancar ahir amb significatius repunts. De fet, l'Ibex va ser la plaça europea que es va anotar el menor ascens, al costat de Milà, que va pujar un 7,7%. Per contra, Frankfurt va repuntar un 10,2%, seguit de París (+10,09%) i Londres (+9,8%). L'Eurostoxx 50, per la seva part, va repuntar un 9,9% Els analistes també asseguren que les mesures anunciades a Regne Unit, com la possible rebaixa de l'IVA en 2,5 punts, va poder calar en tots els mercats i, en especial, en el britànic. Els valors de l'Ftse de Londres van tancar amb importants repunts que van fregar el 30% i en el sector financer, els prinicpals avenços van ser per a Lloyds, amb un 18,4% i HBOS, amb un 17,3%.