Tot i així, el vicepresident assegura que el govern espanyol no està en aquests moments preocupat per una deflació, és a dir, una inflació negativa. Un 'bon element' per evitar-la, segons Solbes, és que els bancs centrals segueixin rebaixat els tipus, creant d'aquesta manera una major demanda.

De moment, el govern espanyol no pateix per una possible deflactació de la inflació, tot i que el pròxim mes de juliol els nivells baixin fins l'1%. Solbes confia en l'estratègia actual dels bancs centrals de rebaixa de tipus d'interés per incentivar la demanda.

El quadre d'evolució de la inflació que ha dibuixat Solbes començaria el mes vinent amb un descens fins el 2,5%, s'aproparia al 2% al desembre fins marcar un mínim, si el preu del petroli evoluciona igual, de l'1% al juliol del 2009.

El dèficit superarà 'clarament' el 1,9%

En la seva intervenció a unes jornades organitzades per 'The Economist', Solbes ha reconegut que el dèficit públic pel 2009 serà 'clarament superior' a l'1,9% que marquen els pressupostos generals de l'Estat. Tot i així, Solbes creu que les línies general continuen sent 'vàlides'.

Sobre la possibilitat de tirar endavant noves mesures per reactivar l'economia, Solbes ha dit que l'Estat té 'poc' però encara 'algun' marge fiscal per plantejar noves iniciatives. Segons el vicepresident econòmic, l'executiu de Zapatero aprofitarà el marge 'com es pugui'.

Això si, Solbes no es planteja prendre mesures sense pensar en el pacte d'Estabilitat de la Unió Europea, que marca que el dèficit públic no ha de superar el 3%. Amb referència a aquest extrem, Solbes ha dit que creu 'en l'exercici sà dels límits.