La compra d'un 29,9 per cent de Repsol IPF per Lukoil perd força davant els problemes de la petroliera russa per finançar l'adquisició sorgits en les reunions celebrades aquests dies per dissenyar l'operació. Davant d'aquesta perspectiva, les parts implicades han tornat a buscar alternatives que permetin apuntalar Sacyr Vallehermoso, encara que cap es troba exempta de problemes.

La petroliera russa pretenia subrogar-se al crèdit sindicat amb el qual Sacyr Vallehermoso va comprar el 20 per cent de Repsol IPF el 2006 concedit per un sindicat de bancs liderat per Santander, Caja Madrid, Citigroup i Calyon. A més, Lukoil tampoc està disposada a aportar diners en metàl·lic per adquirir un 9,9 per cent a accionistes com Repinves, societat participada per La Caixa i Caixa Catalunya, que té un 6 per cent de la petroliera hispanoargentina, Mutua Madrileña (2 per cent) o Criteria (9,1 per cent).

En aquestes circumstàncies és molt difícil aconseguir un grup de bancs internacionals que financin l'operació i els esforços se centren a buscar entre les entitats financeres una alternativa que permeti a Sacyr Vallehermoso desprendre's de la seva participació en Repsol IPF i alleujar el seu deute, que supera els 18.000 milions d'euros.

Portaveus de La Caixa i de Criteria van declinar fer declaracions sobre la marxa de les negociacions, però altres fonts consultades han assenyalat que les converses amb Lukoil han entrat en punt mort. En tot cas, Lukoil va expressar la seva bona disposició a presentar garanties addicionals als bancs.

L'avís del president

Per altra banda, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va descartar de pla que l'Estat o la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) vulguin adquirir els títols que Sacyr Vallehermoso té de Repsol per tallar-li el pas a la russa Lukoil. "No crec en el proteccionisme, que és un factor de retrocés per al progrés dels pobles", va proclamar el cap de l'Executiu. Mentrestant, el líder del PP, Mariano Rajoy, va acusar el Govern d'haver "deixat lliure el camí" a la constructora.