L'Executiu comunitari demanarà als estats membres que adoptin mesures d'estímul fiscal per sostenir la demanda i evitar que l'economia de la UE s'enfonsi en una espiral recessiva. Seguirà així les recomanacions aprovades pels líders del G-20 en la cimera de Washington del passat 15 de novembre. Encara que Brussel·les no ha volgut donar xifres, el ministre alemany d'Economia, Michael Glos, va avançar la setmana passada que l'import total d'aquestes mesures ascendirà a 130.000 milions d'euros, el que equival a l'1% del PIB de cada estat membre.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va frenar el president francès, Nicolas Sarkozy, que advocava per un pla d'estímul més ambiciós. "No fa falta confondre acció i precipitació", va dir Merkel aquest dilluns després de reunir-se amb Sarkozy. Merkel va assenyalar que cal donar prioritat a les mesures que "no costin diners" als estats i va sostenir també que abans d'embarcar-se en noves accions convé avaluar el resultat de les ja adoptades. Per la seva banda, Sarkozy va intentar minimitzar les diferències amb Berlín, encara que no va estalviar crítiques a Alemanya.

"Estem d'acord sobre la coordinació. Sobre la necessitat de prendre altres mesures, França treballa i Alemanya reflexiona", va resumir el president francès.

El president de la Comissió, José Manuel Durão Barroso, ha defensat en les últimes setmanes la necessitat que l'estímul sigui "prou gran i audaç perquè funcioni a curt termini", la qual cosa el situa més prop de Sarkozy que de Merkel. "Estem vivint moments excepcionals que requereixen mesures excepcionals", subratlla Barroso, que aclareix que el pla de recuperació que proposi l'Executiu comunitari tindrà en compte les diferents situacions en les quals es troben els estats membres.

Com ja va succeir amb els plans de rescat bancari, el primer ministre britànic, Gordon Brown, ha estat el primer a adoptar el seu propi pla d'estímul, que es basa en una rebaixa temporal de l'IVA del 17,5% al 15%, el mínim que exigeix la UE.