La parada del mercat immobiliari se segueix reflectint en la caiguda de les vendes d'habitatge i en el nombre d'hipoteques constituïdes a Girona, malgrat les contínues baixades de l'euríbor. Els descensos, propers al 50%, són molt més acusats a la demarcació que al conjunt d'Espanya.

Els mes de setembre es van registrar a Girona 593 compravendes d'habitatge, el que suposa una caiguda del 47% respecte al mateix mes de l'any passat, quan les transaccions immobiliàries ja experimentaven descensos, segons les dades publicades ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Pel que fa a les hipoteques, a Girona se'n van constituir un total de 945 el setembre, dada que suposa un descens del 49,8% respecte les de fa un any.

Aquesta situació és, segons el parer del secretari general del ?G-14, grup que uneix a les principals immobiliàries, Pedro Pérez, "conseqüència evident de l'impacte que el tancament del finançament de les entitats està tenint en l'activitat del sector i, en particular, sobre els compradors". D'aquesta forma, assegura Pérez, molts dels que compren immobles són "els que no necessiten recórrer als bancs per obtenir finançament", circumstància que explicaria per què el nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges ha caigut en major mesura.

En concret, segons l'estadística d'hipoteques de l'INE, es van registrar 65.146 operacions el setembre a tot Espanya, una caiguda del 37,2 per cent respecte al mateix mes de 2007, mentre que l'import mitjà també es va reduir per vuitè mes consecutiu fins a situar-se en els 133.755 euros, l'11 per cent menys.

A Girona, la hipoteca mitjana es va situar en 141.720 euros, un 23,9% menys que el capital mitjà prestat per bancs i caixes a la demarcació fa només un any.