Les empreses exportadores de les comarques gironines estan plantant cara a la crisi i mantenen un ritme de vendes molt superior a la mitjana catalana i estatal. Així, entre gener i setembre, van vendre a l'exterior mercaderies valorades en 2.681,26 milions d'euros, fet que suposa un increment del 7,16% respecte al mateix període de l'any passat. Segons va fer públic ahir la Secretaria d'Estat de Comerç d'acord amb les dades de la Direcció General de Duanes, en el conjunt de Catalunya les exportacions creixen un 3,12% . Les vendes a l'exterior de Catalunya van suposar el 26,5% del total exportat per Espanya.

L'analisi de les exportacions gironines permet constatar que la Unió Europea continua copant més del 80% de les vendes de les empreses de la demarcació. No obstant, els països on més augmenten les vendes són alguns dels que s'hi han incorporat recentment, com Estònia (+48,8%), Lituània (+38%), Hongria (+27,3%) o Bulgària (+173%).

Pel que fa als productes, la carn de porcí i els seus derivats continuen situant-se en posicions capdavanteres. En els primers nou mesos de l'any, les vendes de carn de porc fresca, refrigerada o congelada han pujat un 41,6%, fins als 409 milions d'euros. La segona partida en importància és la venda de components d'automoció, que, tot i la crisi del sector, suma 111 milons d'euros de gener a setembre, amb un creixement del 8,5%. Altres sectors en crisi, com el tèxtil tècnic o el del paper estucat acumulen descensos de vendes del 39% i del 19% respectivament.

Segons les dades fetes públiqus ahir, en el conjunt de Catalunya, els sectors exportadors més dinàmics durant el mes de setembre van ser les manufactures de consum, que van registrar un creixement del 20,01%, gràcies a les vendes de confecció, calçat i joguines.