El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, de la Generalitat de Catalunya va assegurar ahir que el Govern central és qui ha d'"arremangar-se" per abordar la difícil situació que travessa el sector automobilístic, i va assegurar que no es pot esperar que les mesures preses a escala comunitària vagin "més enllà del que ja s'ha fet fins ara".

En el transcurs d'una conferència sobre la indústria a Catalunya organitzada per la Fundació Irla, Huguet va invitar al Govern a augmentar el seu nivell d'endeutament: "Europa, en aquests moments, permet augmentar els nivells d'endeutament i l'Estat ho ha de fer", va asseverar. Així mateix, va suggerir que cal "injectar recursos per al sector en els segments en els quals hi ha solvència i possibilitats". Va afegir que és l'Estat el que té "els mitjans i els recursos per poder fer-ho".

Mentrestant, el president del Govern d'Aragó, Marcelino Iglesias, va autoritzar un aval a General Motors (GM) per un total de 200 milions d'euros. Aquest aval arriba amb l'objectiu d'assegurar que la factoria de la localitat de saragossana de Figueruelas comenci a produir, sense retards, el model Meriva. A més, per pal·liar la crisi d'aquest sector, el president del Govern ha anunciat que el pla d'impuls a l'economia recollirà mesures específiques per a la indústria de l'automòbil, a canvi que les empreses del sector es comprometin a mantenir l'ocupació.

Aturades a Nissan

La plantilla de Nissan va decidir ahir en assemblea convocar diverses aturades totals i parcials a les plantes de Barcelona, així com noves mobilitzacions, en protesta per l'ERO que pretén aplicar la companyia per acomiadar 1.680 treballadors en el termini d'un any.

Un altre proveïdor de la companyia, Zanini, va anunciar ahir la presentació d'un ERO per acomiadar 158 treballadors de la seva fàbrica de Parets del Vallès, el que suposa el 76% de la plantilla.