La rebaixa de l'Euríbor de novembre, que ha portat l'indicador al 4,350 per cent, la seva taxa mensual més baixa des de febrer d'aquest any, suposarà per a aquells que revisin el seu préstec el desembre retallades que, en el cas de Girona, superaran els 500 euros anuals (la quota mensual baixarà uns 46 euros). El mateix passarà en el conjunt de Catalunya, les Balears, Madrid i el País Basc, on el preu dels pisos és més elevat i també el préstec hipotecari mitjà que s'hi concedeix.

Després d'assolir el juliol el seu màxim històric mensual en el 5,393 per cent, l'indicador va començar l'octubre la major ratxa baixista de la seva història, que va culminar dijous en marcar el 3,951 per cent, la seva cota intradia més baixa des del mes de desembre de 2006.

En prendre com a referència la hipoteca mitjana constituïda per comprar un habitatge el desembre de 2007 -143.739 euros- a 25 anys de termini, per a la revisió de la qual s'aplica la taxa del mes anterior, en aquest cas novembre, la quota experimentarà una rebaixa mitjana de 36 euros al mes o 435 a l'any.

No obstant això, la retallada serà més gran per a les famílies d'altres territoris, on l'import mitjà de les hipoteques constituïdes és superior. Aquestes diferències entre territoris obeeixen que l'import mitjà de les hipoteques constituïdes el desembre de 2007 varia des dels 181.640 euros, que com mitjana es demanaven a Balears per adquirir un habitatge, als 89.576 euros de Múrcia.

En el cas de Girona, la hipoteca mitjana el desembre de l'any passat se situava en 181.365 euros. Per aquells que hagin de revisar properament el tipus que s'aplica al pagament de les quotes, la rebaixa en la lletra mensual serà d'uns 46 euros al mes i prop de 550 euros anuals.

Preveuen noves baixades

L'Euríbor, que és el tipus d'interès al qual els bancs es presten diners a la zona de l'euro, sol pujar o baixar en funció de les pujades o baixades dels tipus d'interès a la zona de l'euro aprovats pel banc Central Europeu (BCE).

Gràcies a la decidida política de rebaixes empresa pel BCE l'octubre i a les mesures de suport al sistema financer aprovades en els últims mesos pels governs i els bancs centrals de tothom, l'Euríbor ha retallat en mes i mig més d'un punt i mig percentual.

Per als pròxims mesos, els analistes donen per fet noves retallades, el que presumiblement portarà l'Euríbor per sota del 4 per cent a finals d'any.