La divisa europea complirà deu anys el pròxim 1 de gener després d'un any en el qual la moneda comuna europea va assolir la seva major fortalesa enfront del 'bitllet verd', ja que l'estiu passat va arribar a cotitzar a un rècord d'1,6038 dòlars, mentre que en les últimes jornades pràcticament ha assolit la paritat amb la lliura esterlina, que arribava a canviar-se per 1,02 euros.

La divisa dels Quinze, als quals a partir de gener se sumarà Eslovàquia, va fonamentar bona part de la seva apreciació en els mercats internacionals en l'ortodòxia monetària del Banc Central Europeu (BCE) que manté els tipus de interès al 2,5%, enfront de les dràstiques retallades adoptats als EUA, on els tipus s'han situat en una banda de referència del 0% al 0,25%, mentre que al Regne Unit han baixat fins al 2% i es dóna per fet que seguiran baixant més.

No obstant això, en el curs els últims dotze mesos la divisa europea acumula una depreciació del 2,5% enfront del dòlar a causa del fort descens experimentat per l'euro en la segona meitat de l'any, que va portar la moneda europea a un mínim anual d'1,2331 dòlars, encara que en les últimes setmanes de 2008 hagi recobrat les forces en el seu pols enfront del 'bitllet verd' per superar la cota d'1,414 dòlars.

No obstant això, tenint en compte l'evolució de l'euro en els deu anys transcorreguts des de la seva creació, la moneda europea registra una revaloració del 20,4% respecte al dòlar des que el 3 de gener de 1999 fes el seu debut al mercat de divises d'Austràlia a un preu d'1,4717 dòlars.

Després d'aquesta arrencada a l'alça, la divisa europea va patir un període de debilitament que va arrossegar la seva cotització fins a un mínim històric enfront del 'bitllet verd' el 26 d'octubre de 2000, quan un euro es canviava per 0,8228 dòlars i només recuperaria la paritat enfront del dòlar el 15 de juliol de 2002.

Per celebrar l'aniversari de l'euro, els països de la zona euro posaran en circulació, a partir de l'1 de gener, un total de 84 milions de monedes commemoratives de 2 euros. El motiu de la moneda especial es va seleccionar a través d'una votació popular a Internet organitzada per la Comissió.

L'euro es va crear el 1999, quan onze països -Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, Finlàndia, França, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos i Portugal- van decidir bloquejar irrevocablement els tipus de canvi bilaterals de les seves monedes i dotar-se d'una moneda única i una política de canvi única.

No obstant això, sis mesos abans de la creació de l'euro ja s'havia posat en marxa el Banc Central Europeu, encarregat de vetllar per la política monetària del bloc de l'euro, mentre que els bitllets i monedes es van introduir el 2002.

Per la seva banda, el pròxim 1 de gener Eslovàquia es convertirà en el setzè país a adoptar l'euro, i ho farà a un tipus de canvi enfront de la moneda única de 30,1260 corones eslovaques. Amb anterioritat, Grècia (2001), Eslovènia (2007), Xipre i Malta (2008) es van sumar a l'eurozona.