Eslovàquia es va convertir ahir en el setzè país de la Unió Europea que adopta l'euro com la seva moneda de canvi, enmig de certa nostàlgia que suposa l'abandonament de la corona, símbol de la identitat d'aquesta jove república nascuda el 1993, i que ara afronta amb optimisme aquesta nova etapa. "Amb la corona eslovaca se'n va una part de la identitat eslovaca", va assenyalar ahir a Bratislava el primer ministre eslovac, el socialdemòcrata Robert Fico.

El cap del Govern, que a primeres hores de la matinada va obtenir els primers bitllets d'euro d'un caixer automàtic de la capital, va valorar sobretot "l'efecte positiu de l'euro en l'economia local durant l'actual crisi econòmica". I és que l'euro és percebut com el millor antídot i el necessari "ancoratge estable" per afrontar la delicada conjuntura internacional, més en tractar-se d'una economia petita i molt oberta, en franca dependència dels seus socis comunitaris. Per això, les lògiques nostàlgies han donat pas a l'eufòria d'alguns alts representants de la nació, com el governador del banc central, Ivan Sramko.

Aquest va qualificar el dia d'ahir com un "pas històric". I és que Eslovàquia s'ha tret de sobre vells complexos de país endarrerit i als antípodes d'Europa, sobretot després del seu ranquejants primers passos a l'inici de la transició democràtica, en els quals va estar al comandament el controvertit polític nacionalista Vladimir Meciar.

Les reformes operades en matèria fiscal, de pensions i laboral des de l'inici d'aquesta dècada han contribuït a elevades cotes de creixement econòmic i una baixada notable de la desocupació.

També ha elevat la credibilitat d'un país, destí d'un important volum d'inversió estrangera, sobretot cap al seu sector d'automoció.

Eslovàquia s'ha convertit així en un potència automobilística, mentre que les seves principals empreses -Volkswagen, Kia Motors i Peugeot Citroën- semblen ignorar la crisi econòmica i augmenten les seves inversions i efectius al país.

L'entrada a la zona de l'euro pretén ser un reconeixement a aquest procés d'ulterior modernització, per la qual cosa també va ser considerat per Sramko com una "ocasió impressionant".

Des de Brussel·les, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, va felicitar els eslovacs per adherir-se a la zona euro. El comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Joaquín Almunia, va parlar d'un "moment emocionant" per a la zona euro i la UE en general.