Les borses europees estrenen l´any amb pujades generalitzades

L'Ibex 35 registra un repunt del 3,16% la primera sessió de 2009 i frega la cota dels 9.500 punts

03.01.2009 | 00:00

L'Ibex 35 va estrenar ahir 2009 amb una pujada del 3,16%, fet que li va permetre fregar la cota dels 9.500 punts en la primera jornada d'un exercici que es presenta molt difícil per les previsions de recessió mundial i la persistència de tensions al mercat financer.
El selectiu madrileny va escalar amb optimisme durant tota la jornada, en línia amb el comportament descrit per la resta de places del Vell Continent, i va saldar la sessió amb tots els valors en positiu.
L'Ibex -que acaba de tancar l'any més negre de la seva la seva història amb una caiguda del 40%- va inaugurar el nou any en els 9.195,5 punts i va acabar el seu primer dia de negociació en 9.486,3 enters.
Des que va començar la setmana l'indicador ha guanyat un 5,2%. Per la seva banda, l'Índex General de la Borsa de Madrid va avançar un 3,15% en la seva primera sessió de 2009 i es va establir en 1.006,70 punts.
La plaça europea amb majors guanys va ser la de París (+4,09%), per davant de Frankfurt (+3,39%), mentre que Londres es va situar per darrere dels avenços a Madrid, amb una pujada del 2,38%.
Els majors ascensos del dia en el selectiu madrileny van ser per a Gamesa (+9,18%), seguit de Tècniques Reunides (+7,01%), Inditex (+6,73%) i Iberdrola Renovables (+6,56%). En el sector bancari, la major alça va ser per a Banco Popular (+6,09%), per davant de BBVA (+4,27%) i Santander (+3,70%).
La majoria dels experts, que coincideix que 2008 passarà a la història de les borses de tothom com l'any més difícil des del "crac del 29", pronostica que la recuperació dels mercats borsaris no vindrà fins almenys passada la primera meitat de l'any.
Encara que és d'hora per aventurar si l'optimisme dels mercats en el primer dia borsari de 2009 marcarà la tendència a seguir en les pròximes setmanes o mesos, alguns apunten que la borsa sol ser un termòmetre avançat de la situació macroeconòmica. En aquest sentit, els analistes expliquen que la borsa podria començar a registrar signes de recuperació amb els primers símptomes de reactivació en les principals economies del món.

Economia

Turquia i Egipte disparen un 70% les reserves de britànics i recuperen el «turisme prestat»

Els rivals de la Costa Brava i la costa catalana en el Mediterrani recuperen 3,5 milions de...

Bellvehí fa 10 anys amb una gran festa

Bellvehí fa 10 anys amb una gran festa

Més de 500 representants del teixit empresarial gironí i també autoritats,...

La UGT alerta de l´augment de falsos autònoms en el sector carni gironí

La UGT alerta de l´augment de falsos autònoms en el sector carni gironí

?El sindicat assegura que hi ha més contractes en precari en la indústria alimentària gironina

Els estrangers compren el 31% de les cases a Girona

El mercat català depèn molt de la demanda interna i les compres de residents han crescut un 20,6%...

Enllaços recomanats: Premis cinema