El primer ministre de Rússia, Vladimir Putin, va ordenar la reducció dels subministraments de gas a la frontera amb Ucraïna en el mateix volum que el carburant rus "ha estat robat" en el veí país en el seu trànsit cap a Europa.

El cap del Govern va acceptar la proposta del president de Gazprom, Alexéi Miller, de reduir els subministraments a la frontera de Rússia i Ucraïna "en el mateix volum que ha estat sostret -65,3 milions de metres cúbics- i, d'ara endavant, de retallar segons el volum de gas robat diàriament", va informar l'agència Interfax. "Bé, d'acord. Redueixi'ls a partir del dia d'avui. I informi els socis europeus i la Comissió Europea de la situació creada", va dir Putin, citat per l'agència russa. El primer ministre va rebre Miller en la seva residència de camp de Novo-Ogariovo, on va ser informat sobre la situació que afecta el trànsit del gas rus pel territori d'Ucraïna, per on passa prop del 80 per cent de les exportacions de carburant a Europa. El cap del Gazprom va comunicar a Putin que el consorci gasístic rus adoptarà mesures per compensar les pèrdues dels consumidors europeus a causa que no estan rebent els volums de gas contractats. En particular, Miller va assenyalar que augmentarà el bombament de gas als consumidors europeus a través de Bielorússia i Polònia, així com per Turquia, pel gasoducte "Blue Stream". Va afegir que a més Gazprom comprarà combustible al mercat per compensar als consumidors europeus la minva en els subministraments, despesa que -va remarcar- haurà de pagar la gasística estatal ucraïnesa Naftogaz, responsable del trànsit del carburant rus pel territori d'Ucraïna. "Ucraïna roba gas rus cada vegada en major volum", va dir Miller, citat per l'agència oficial russa Itar-Tass, a l'informar a Putin. Va agregar que el veí país té ja un deute de més de 600 milions de dòlars amb Gazprom i va advertir: "Si això contínua així, si Ucraïna segueix robant el gas rus, molt aviat el seu deute serà de milers de milions de dòlars".

Gazprom va suspendre l'1 de gener el subministrament de gas a Ucraïna en no posar-se d'acord amb Naftogaz sobre el preu del seu carburant en 2009 i les tarifes del seu trànsit per territori del veí país. l temps, va acusar a Naftogaz de desviar el carburant exportat pel seu territori a Europa i va incrementar el bombament a través de Bielorússia i Turquia per compensar el presumpte robatori de gas.

Per la seva part, la Unió Europea va rebutjar mediar en el conflicte del gas entre Rússia i Ucraïna i va demanar ambdues parts una solució immediata que garanteixi el subministrament a Europa.