Ha assenyalat que les botigues vendran aproximadament el mateix nombre d'articles, amb descomptes generalitzats del 40 i el 50%, però la facturació se'n ressentirà perquè els preus estan un 15% més barats que fa un any.

Fraile ha remarcat que aquesta situació "és una resposta a la recessió del consum i a una crisi de confiança" del ciutadà, però ha confiat que les baixes temperatures animin les vendes de peces d'abric. Segons els seus càlculs, cada família gastarà una mitjana de 400 euros en rebaixes, fet que suposa entre 100 i 115 euros per persona.

El secretari general de la CCC ha ressaltat que "avui els ciutadans estan en millors condicions econòmiques que fa tres mesos" i ha dit que al novembre el sector del comerç "va tocar fons" i s'ha recuperat en les festes nadalenques. Espera que ara funcioni "bastant bé" perquè hi ha "indicadors positius".

Preguntat per la campanya de Nadal en relació amb el 2007, Fraile ha remarcat que "no és comparable" amb cap altre any perquè "les circumstàncies són diferents" a causa de la crisi econòmica, tot i que ha indicat que el 85% de les famílies estan en millors condicions econòmiques.

LES VENDES CAUEN UN 5% EL 2008

En aquest sentit, Fraile ha dit que en alguns sectors com l'electrònica de consum i l'automoció, la caiguda de les vendes el 2008 ha estat "brutal", superior al 25%, mentre que l'alimentació ha aguantat amb descensos del 2%. Ha afirmat que l'exercici 2008 tancarà amb un resultat negatiu que ha xifrat en un 5% per sota del 2007, i ha confiat que el 2009 sigui un any de recuperació.

Pel que fa a les existències acumulades, Fraile ha subratllat que la baixada de vendes era una situació prevista, de manera que la mercaderia "s'ha ajustat moltíssim" i "les condicions de venda han estat millors".

A aquesta situació de descens generalitzat de les vendes, els comerços ubicats a la part alta del passeig de Gràcia arrosseguen les conseqüències de les obres del metro a l'estació de Diagonal. Fraile ha remarcat que han ocasionat "problemes greus al ciutadà en general i als comerços en particular".

Per Fraile, hi ha hagut "inconvenients" que es podien haver previst, com les conseqüències en el paisatge urbà i les molèsties de les tasques de càrrega i descàrrega. Ha defensat que les actuacions són necessàries, però podien haver-se fet amb "més qualitat".

En aquesta mateixa línia, el president de l'eix comercial Barcelona Shopping Line, Lluís Sans, ha explicat que les obres de l'intercanviador de Diagonal "han afectat bastant" les botigues de la zona des que van començar fa més de dos anys, i ha agraït que la Generalitat parés les obres a l'exterior durant aquest Nadal per facilitar el pas de transeünts.