Estats Units va perdre l'any passat uns 2,6 milions de llocs de treball, la major reducció des de 1945, i l'índex de desocupació va pujar cinc dècimes el desembre, fins al 7,2 per cent, va informar ahir el govern.

"La situació és molt difícil i requereix una acció urgent", va dir el president electe, Barack Obama, qui serà investit el 20 de gener i qui ja ha proposat un pla d'estímul econòmic que seria el més ambiciós des de la Gran Depressió de la dècada de 1930.

La dada de desocupació, que va confirmar els càlculs dels experts més pessimistes, va tombar les cotitzacions en els mercats de valors.

El desembre l'economia va tenir una pèrdua de 524.000 llocs de treball, la qual cosa va portar l'índex de desocupació al seu nivell més alt en 15 anys. La majoria dels analistes havia calculat una pèrdua de 500.000 llocs de treball i una pujada de l'índex al 7,1 per cent.

"A part, hi ha 3,4 milions de persones que voldrien tenir una ocupació a temps complet, amb els beneficis d'assegurança mèdica, i només aconsegueixen ocupació a temps parcial", va afegir Obama.

La desaparició d'ocupacions el 2008 va ser la més gran des dels 2,8 milions eliminats el 1945, quan va acabar la II Guerra Mundial i els Estats Units va desmobilitzar centenars de milers de soldats.

Els assessors d'Obama han indicat que el programa de reactivació econòmica tindria un import d'entre 675.000 i 775.000 milions de dòlars i la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, va dir que preveu l'aprovació del pla el 16 de febrer com a molt tard.