El Govern rus i la Unió Europea van signar ahir l'acord en virtut del qual es reprendria el subministrament de gas des de Rússia a l'est d'Europa a través d'Ucraïna, que serà supervisat per observadors internacionals, encara que el text queda pendent de ratificació per part del Govern de Kíev.

El document va ser signat pel viceprimer ministre rus, Igor Sechin i oficials de la Unió Europea, després de l'encontre mantingut aquest matí pel primer ministre rus, Vladimir Putin, i el seu homòleg txec i representant de la Presidència de la UE, Mirek Topolanek.

"Signem, anem immediatament a Kíev, demanem a Ucraïna que faci el mateix, i acabem amb aquesta crisi", va declarar Topolanek durant la cerimònia de la firma.

Topolanek va confirmar divendres que havia tancat un acord amb la part ucraïnesa i que va obtenir de Rússia una "concessió similar" per posar fi a una de les interrupcions del subministrament de gas més importants dels últims anys, que ha desembocat en el tancament temporal de moltes fàbriques en l'est d'Europa i una escalada de tensió entre Kíev i Moscou.

L'acord contempla l'arribada de supervisors a la ruta de subministrament de gas a través d'Ucraïna per assegurar a Moscou que part del contingut no es desvia il·legalment, tal com han denunciat les autoritats russes, una acusació que el Govern ucraïnès ha rebutjat rotundament.

Els observadors europeus desplaçats a Kíev "ja han començat els seus treball a l'estació d'entrada de Ukrtransgas a Kíev", segons que ha informat la Comissió Europea.

Observadors independents

"L'equip d'observadors de la UE serà capaç de verificar, amb independència, les dades sobre el volum dels subministraments de gas a Ucraïna" procedents de Rússia i "comparar-los amb les dades de volums de gas que registraran els consumidors de la UE", va explicar la Comissió Europea.