Rússia i la UE signen l´acord que posa fi a la guerra del gas

S'espera que consumidors domèstics i industrials de l'Est d'Europa recuperin aviat el subministrament

11.01.2009 | 01:00

El Govern rus i la Unió Europea van signar ahir l'acord en virtut del qual es reprendria el subministrament de gas des de Rússia a l'est d'Europa a través d'Ucraïna, que serà supervisat per observadors internacionals, encara que el text queda pendent de ratificació per part del Govern de Kíev.
El document va ser signat pel viceprimer ministre rus, Igor Sechin i oficials de la Unió Europea, després de l'encontre mantingut aquest matí pel primer ministre rus, Vladimir Putin, i el seu homòleg txec i representant de la Presidència de la UE, Mirek Topolanek.
"Signem, anem immediatament a Kíev, demanem a Ucraïna que faci el mateix, i acabem amb aquesta crisi", va declarar Topolanek durant la cerimònia de la firma.
Topolanek va confirmar divendres que havia tancat un acord amb la part ucraïnesa i que va obtenir de Rússia una "concessió similar" per posar fi a una de les interrupcions del subministrament de gas més importants dels últims anys, que ha desembocat en el tancament temporal de moltes fàbriques en l'est d'Europa i una escalada de tensió entre Kíev i Moscou.
L'acord contempla l'arribada de supervisors a la ruta de subministrament de gas a través d'Ucraïna per assegurar a Moscou que part del contingut no es desvia il·legalment, tal com han denunciat les autoritats russes, una acusació que el Govern ucraïnès ha rebutjat rotundament.
Els observadors europeus desplaçats a Kíev "ja han començat els seus treball a l'estació d'entrada de Ukrtransgas a Kíev", segons que ha informat la Comissió Europea.

Observadors independents
"L'equip d'observadors de la UE serà capaç de verificar, amb independència, les dades sobre el volum dels subministraments de gas a Ucraïna" procedents de Rússia i "comparar-los amb les dades de volums de gas que registraran els consumidors de la UE", va explicar la Comissió Europea.

Economia

Dos joves creuen la plaça Sant Jaume de Barcelona, dijous, sota la pluja abundant.
Espanya, exposada al canvi climàtic

Espanya, exposada al canvi climàtic

?El portaveu del Panell Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic, Edward Rubin, alerta...

La ruca és molt aperitiva i de gust picant

a ruca o ruqueta (llat. Eruca vesicaria; cast. Eruca, rúcula) és una planta de la...

Les exportacions de les empreses gironines van créixer un 22% a l´agost

Les exportacions en el conjunt de l'Estat van créixer a l'agost un 9% i en l'acumulat dels vuit...

Acord a l´Hotel Don Juan de Lloret per tancar 4 mesos l´any amb bonificacions

Acord a l´Hotel Don Juan de Lloret per tancar 4 mesos l´any amb bonificacions

L'acord, vàlid per a tres anys, inclou una ocupació efectiva d'un mínim de nou mesos

Enllaços recomanats: Premis cinema